ΒΦΛ: «Τώρα η… ΔΕΠΑ χρωστάει στην ELFE»!

Το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τα Λιπάσματα της Καβάλας έναντι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου - Το κείμενο της απόφασης δεν έχει ακόμη δοθεί από το Δικαστήριο

Με μία «απόφαση-θρίαμβο», όπως τη χαρακτηρίζει η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών φέρεται να δικαιώνει την εταιρία ELFE Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά σχετικά με τη δικαστική διαμάχη που υπήρχε με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Συγκεκριμένα, με την απόφαση [υπ’ αριθμόν 3038/2019] αναγνωρίζεται ότι το τελικό ύψος του χρέους της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται σε περίπου 56 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται ότι υπάρχει οφειλή της ΔΕΠΑ προς την ELFE ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με πηγές του εργοστασίου, σημαίνει ότι πλέον η ΔΕΠΑ θα πρέπει να καταβάλλει στην ELFE περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ!




Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Center TV ο νομικός εκπρόσωπος της ELFE Μανώλης Ροδουσάκης. Συγκεκριμένα, με την απόφαση ορίζεται ότι η ΔΕΠΑ οφείλει στην ELFE 60.991.768 ευρώ, ενώ ο τρόπος τιμολόγησης της ELFE από τη ΔΕΠΑ δύναμη της ρήτρας πετρελαίου είναι άκυρος και κατά τούτο παράνομος. Η αξίωση της ELFE σε βάρος της ΔΕΠΑ κρίθηκε ως μη παραγεγραμμένη απορριπτόμενου του ισχυρισμού της ΔΕΠΑ για παραγεγραμμένη αξίωση, με αποτέλεσμα η ELFE να δικαιούται να αξιώσει αποζημίωση με βάση την απόφαση που εκδόθηκε και για χρονικά διαστήματα προγενέστερα και μεταγενέστερα του επίδικου χρονικού διαστήματος.

Η απόφαση υπέρ της ELFE δεν περιορίζεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ που πλέον της οφείλει η ΔΕΠΑ, αλλά σε αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα να αξιώσει πολλά περαιτέρω εκατομμύρια για χρονικά διαστήματα παρελθοντικά και μελλοντικά.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel, ο κ. Ροδουσάκης επεσήμανε: «μου θυμίζει η σημερινή εξέλιξη το θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο “Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε“! Η διαφορά είναι ότι η ELFE έδωσε μία μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε διατρανώσει την πεποίθησή της ότι το δίκιο είναι με το μέρος της και σήμερα θεωρήθηκε επιτέλους η απόφαση από τη γραμματέα της έδρας του πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας. Το κείμενο της απόφασης θα το έχουμε αύριο στα χέρια μας, αλλά μας επετράπη να δούμε το διατακτικό. Μιλάμε για μία θριαμβευτική νίκη της  ELFE, αναγνωρίζεται μία απαίτηση της εταιρίας από τη ΔΕΠΑ ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και μία αντίστοιχη οφειλή της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ύψους περίπου 56 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με βάση αυτήν την απόφαση η ΔΕΠΑ οφείλει στην ELFE 4 εκατομμύρια».