Ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας-Πρίνου Θάσου: Μέση λύση για να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές

Πόσα δρομολόγια θα γίνονται τον χειμώνα και πώς είδαν την εξέλιξη η Περιφερειακή Ενότητα, η Δημοτική Αρχή του νησιού, ο εμπορικός κόσμος και η Θασιακή Ένωση-Τι θα γίνει με τη μεταφορά ασθενών και ο όρος προς τις ναυτιλιακές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Κελγιώργης και ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογεώργης έθεσαν επί τάπητος το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πρίνου-Καβάλας κατά τη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2019.

«Υπάρχει σχετική διαταγή από το ΥΕΝ προς το ΣΑΣ, το οποίο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ώστε από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 31 Μαρτίου να γίνονται 3 δρομολόγια. Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο τα δρομολόγια θα αυξηθούν σε 4 και τους θερινούς μήνες από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο τα δρομολόγια θα είναι 6. Για την Κεραμωτή, η αντίστοιχη πρόταση των δρομολογίων είναι 18, 22 και 30 αντίστοιχα.

»Νομίζω ότι υπήρξε καλή διάθεση και σύμπνοια από όλους τους φορείς και τις ναυτιλιακές εταιρείες, που δέχονται σε πρώτη φάση τα δρομολόγια που μας ενδιαφέρουν για τον χειμώνα. Ο δήμαρχος Θάσου έβαλε προϋπόθεση να υπάρχει οπωσδήποτε πλοίο επιφυλακής για τη μεταφορά ασθενών και έθεσε απαράβατο όρο, οποιαδήποτε εταιρεία εκτός Καβάλας θέλει να δρομολογήσει πλοία στη γραμμή της Κεραμωτής τους θερινούς μήνες να υπάρχει δέσμευση ότι θα ισχύει για όλο τον χρόνο.

»Το τέταρτο που τέθηκε ως όρος και θα το θέσουμε στο υπόμνημά μας είναι, τουλάχιστον τους θερινούς μήνες, το τελευταίο πλοίο και στις δυο γραμμές να είναι μεγάλης χωρητικότητας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα που είδαμε το καλοκαίρι με ταλαιπωρία επιβατών. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα συντάξει ένα υπόμνημα στο οποίο θα λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν 3 δρομολόγια τον χειμώνα στη συγκεκριμένη γραμμή, αλλά και ότι δε νοείται άλλη απαξίωση», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Και τα 3 δρομολόγια ικανοποιούν τους Θάσιους

Ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης σημείωσε πως «είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική σύσκεψη, συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν στην εκτέλεση δρομολογίων στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε γενικότερα στα θέματα που αφορούν στην εκτέλεση δρομολογίων και στις δυο γραμμές. Όλοι οι φορείς καταλήξαμε ότι συμφωνούμε, το υπουργείο έδωσε τη λύση των 3 δρομολογίων. Δεν είναι τα 4 που ζητήσαμε, αλλά και τα 3 μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου.

»Για το τελευταίο δρομολόγιο ζήτησα μεγάλο σκάφος για να μην μένουν άνθρωποι έξω και επιβαρύνονται με κόστος διαμονής. Σε σύμπνοια με όλες τις ναυτιλιακές συζητήσαμε και το θέμα της μεταφοράς ασθενών και δήλωσαν όλες ότι θα έχουν πλοίο επιφυλακής για τη μεταφορά τους, όποτε χρειαστεί. ‘Όλοι συμφωνήσαμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε εκτέλεση δρομολογίων σε συγκεκριμένες περιόδους. Θέλουμε όποια εταιρεία θέλει να εκτελέσει δρομολόγια σε οποιαδήποτε γραμμή μας, να το κάνει σε ετήσια βάση και στα δυο λιμάνια. Κάθε άλλη πρόταση θα μας βρίσκει απέναντι και χαίρομαι που όλοι συμφώνησαν σε αυτό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας συμπλήρωσε ότι «είχε σταλεί σχετική επιστολή και στον αρμόδιο υπουργό και στο ΣΑΣ ότι δεν μπορεί μια εταιρεία να πάρει τον ”αφρό” και μετά να φεύγει, προκαλώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό».

«Η απόφαση είναι θετική και ωφελεί το επιβατικό κοινό»

Ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογεώργης δήλωσε πως «η Θασιακή Ένωση είναι μερικώς ικανοποιημένη, ωστόσο το πρώτο βήμα έγινε για να ωφεληθεί το επιβατικό κοινό. Το νησί της Θάσου και ειδικά το κεντρικό και νότιο τμήμα δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τις 12:15 και μετά. Κατά συνέπεια είναι θετικό ότι έχουμε 3 δρομολόγια για τον χειμώνα, ωστόσο είμαστε σε επαγρύπνηση με δεδομένο ότι σε περίπτωση ακινησίας ενός πλοίου μπορεί να υπάρξει θέμα. Για αυτό ζητάμε αν υπάρξει βλάβη σε κάποιο πλοίο, άμεσα να γίνεται αντικατάστασή του από άλλη εταιρεία».

«Είναι μια καλή αρχή…»

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης είπε ότι «η θέση του Συλλόγου. είναι πάγια εδώ και πολλά χρόνια και πάντα ταυτίζεται με τους υπόλοιπους φορείς, σχετικά με το να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Σήμερα έγινε μια αρχή. Δεν έχουμε την τελική λύση, αλλά έχουμε μια καλή αρχή. Ελπίζουμε στο μέλλον να αυξηθούν από 3 σε 4, ώστε να μην έχουμε παράπονα από τους Θάσιους συμπολίτες μας. Οι εταιρείες πιστεύουμε ότι θα επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και θα έχουμε δρομολόγια που θα επαρκούν για όλους».