«Ερωτευμένοι» με τα ακίνητα της Καβάλας Γερμανοί και Βούλγαροι [στοιχεία]

Έρευνα αποδεικνύει πως η Καβάλα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων στην χώρα μας για αγορά ακινήτου από αλλοδαπούς-Το προφίλ του αγοραστικού κοινού και η περίπτωση των Κινέζων

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν δυνητικοί αγοραστές ακινήτων από όλον τον κόσμο, καθώς οι χαμηλές τιμές, η χρυσή βίζα και η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τόπος διαμονής, αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης. Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον προσελκύει η ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς οι αποτιμήσεις που παραμένουν χαμηλές και οι υψηλές αποδόσεις τουλάχιστον σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπως και η αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία αποτελούν «μαγνήτη» για επενδυτές.

Ο Spitogatos παρουσιάζει τη λίστα με τις χώρες του εξωτερικού από τις οποίες προέρχονται οι περισσότερες αναζητήσεις αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα.

Η λίστα μάλιστα αποκαλύπτει και την γοητεία που ασκεί πλέον η Καβάλα σε ξένους αγοραστές ακινήτων, αφού ιδίως Γερμανοί και Βούλγαροι φαίνεται να έχουν την πόλη και τον Νομό μας στην κορυφή των προτιμήσεών τους, ψάχνοντας εναγωνίως ένα ακίνητο στην περιοχή μας.

Αμερικάνοι, Γερμανοί και Άγγλοι πραγματοποιούν τις περισσότερες αναζητήσεις κατοικιών προς πώληση στην Ελληνική επικράτεια. Πρώτοι στη λίστα είναι οι κάτοικοι της Αμερικής οι οποίοι αναζητούν κατοικίες κυρίως στη Σαντορίνη, στη Γλυφάδα και στη Μύκονο.

Δεύτεροι οι Γερμανοί οι οποίοι «ανιχνεύουν» την αγορά ακινήτων της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά και την Καβάλα, ενώ οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενδιαφέρονται περισσότερο για τη Ρόδο, τη Γλυφάδα και το Κολωνάκι.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν:

  • οι Ολλανδοί, με προτίμηση στις περιοχές του Μετς-Καλλιμάρμαρο, Παγκράτι, Νέου Κόσμου
  • οι Κινέζοι για Τήνο, Κηφισιά και Γλυφάδα
  • οι Γάλλοι με ενδιαφέρον για Πάρο, Σύρο και την περιοχή Κολωνακίου-Λυκαβηττού
  • οι Αυστραλοί, με προτίμηση σε Γλυφάδα, Καλαμάκι και Σαντορίνη
  • οι Σουηδοί για Ρόδο, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Βόλο
  • οι Βούλγαροι με ενδιαφέρον για Καβάλα και Σιθωνία Χαλκιδικής
  • οι Καναδοί σε Καλαμάτα, Γλυφάδα, Σαντορίνη

Ο CEO του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός, ανέφερε σχετικά: «Η ελληνική αγορά ακινήτων διανύει μία ιδιαίτερα θετική περίοδο με αυξημένη ζήτηση. Αυτό διαφαίνεται από την αυξητική τάση των τιμών πώλησης και επιβεβαιώνεται από τα εκατομμύρια δεδομένα τα όποια συλλέγουμε καθημερινά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούμε επισκέπτες των ιστοσελίδων μας από πάνω από 50 χώρες να αναζητούν κατοικίες προς πώληση σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα η επισκεψιμότητα από το εξωτερικό καταγράφει αύξηση μεγαλύτερη του 25% σε σχέση με το 2018. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο υλικό προκειμένου οι υποψήφιοι πωλητές να στοχεύσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στους δυνητικούς αγοραστές, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν ανάλογα το τοπικό τουριστικό προϊόν τους».

Τι γίνεται με τη βίζα και τι κάνουν οι Κινέζοι

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα εξάγονται από την πορεία του προγράμματος για την Golden Visa. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Enterprise Greece,  το σύνολο των αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ξεπερνούν τις 5.300, φθάνοντας τις 5.302 άδειες συνολικά. Για το διάστημα του τελευταίου τριμήνου, από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο οι άδειες που έχουν δοθεί σε Κινέζους αγοραστές εμφανίζονται αυξημένες κατά 707 (2.757 ο συνολικός αριθμός τον περασμένο Ιούνιο). Δύο στις τρεις άδειες που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν δοθεί σε Κινέζους αγοραστές.

Ο νόμος 4146/2013 (ΦΕΚ Α’ 90) παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας κατ΄ελάχιστο θα πρέπει να είναι 250.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη. Έτσι, κυρίως Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Αιγύπτιοι και Λιβανέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Άδεια διαμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του/της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.

Οι τιμές και η Ευρώπη

Το ελληνικό κράτος προσφέρει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Η Μάλτα θέτει όριο μεταξύ 275.000-320.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Λετονία 250.000 ευρώ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα, η Ισπανία από 500.000 ευρώ, η Κύπρος 300.000 ευρώ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Πορτογαλία 350.000 ευρώ για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβόνας ή 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στη Λισαβόνα, η Ανδόρρα 400.000 ευρώ, η Ισπανία 500.000 ευρώ ενώ η Ιρλανδία 2.000.000 ευρώ. Μάλιστα, πολλοί Κινέζοι που αγόρασαν ακίνητα στην Κύπρο τα πωλούν τώρα για να αγοράσουν στην Ελλάδα, καθώς η Κύπρος δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στον χώρο της Σένγκεν.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν περάσει στη δεύτερη θέση τόσο για τις μεμονωμένες χορηγήσεις αδειών διαμονής όσο και σε αυτές που χορηγούνται και σε μέλη οικογενείας τους για πρώτη φορά, από το ξεκίνημα του προγράμματος, το 2013. Πιο μετριοπαθώς κινούνται πλέον οι Ρώσοι, οι οποίοι ακολουθούν στην τρίτη θέση. Με βάση τα στοιχεία στις 30/9/ 2019 στους Τούρκους αγοραστές αναλογούν συνολικά 438 άδειες, στους Ρώσους 384 και ακολουθούν Αίγυπτος με 139, Λίβανος και Ιράν με 137 και 102 αντίστοιχα.

Το προφίλ του Κινέζου αγοραστή

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως οι Κινέζοι στοχεύουν κυρίως σε ακίνητα που μπορούν άμεσα να εγγραφούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να εκμεταλλεύονται το διαμέρισμα το διάστημα που δεν διαμένουν στην Ελλάδα. Επιλέγουν κυρίως περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αλλά και στον δήμο Αθηναίων, καθώς και στους όμορους δήμους αναζητώντας ακίνητα που πωλούνται έως 700 ευρώ/τμ και να χρήζουν ανακαίνιση. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οποίες αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα πολύ χαμηλότερης αξίας από τις 250.000 ευρώ και τα μεταπουλούν σε ομοεθνείς τους 250.000 ευρώ κάνοντας απλά μια μικρή ανακαίνιση.