Βαλκάνιοι αγοράζουν σπίτια στη βόρεια Ελλάδα και τα νοικιάζουν μέσω… facebook χωρίς να φορολογούνται

Τα σπίτια τα νοικιάζουν κυρίως σε ομοεθνείς τους-Μια... μπίζνα η οποία βρίσκει ολοένα και περισσότερους μιμητές, καθώς τροφοδοτείται από την αύξηση του τουρισμού σε παραθαλάσσιες κυρίως πόλεις της Μακεδονίας

«Κλείστε από τώρα για το καλοκαίρι του 2020, διαμέρισμα σε πολύ καλή τιμή, στην Παραλία Κατερίνης. Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο…». Τα παραπάνω γραφόμενα αποτελούν μέρος «αγγελίας» που δημοσιοποιήθηκε μέσω facebook και προτρέπει Βαλκάνιους να κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές άμεσα για να επιτύχουν χαμηλές τιμές.

Μέχρι εδώ, ίσως, όλα φαντάζουν καλά, ωστόσο η συγκεκριμένη «αγγελία», που αποτελεί μία από τις εκατοντάδες που υπάρχουν, προέρχεται από Βαλκάνιο, κάτοχο διαμερίσματος στη χώρα μας, που νοικιάζει το ακίνητό του, αποκτώντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, χωρίς, φυσικά, να φορολογείται.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, αλλά και εκπρόσωποι του τουρισμού, η μπίζνα που προέκυψε τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να ενταθεί, μόνο κακό κάνει στην ελληνική οικονομία, ενώ δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο για την τουριστική αγορά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, Σέρβοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, αλλά και Ρουμάνοι, που απέκτησαν σε προσιτές τιμές κατοικίες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Καβάλα και Χαλκιδική νοικιάζουν τα ακίνητα που απέκτησαν (από μικρά διαμερίσματα μέχρι βίλες) είτε απευθείας σε γνωστούς τους είτε μέσω tour operators ή μέσω των social media και τοπικών πλατφορμών. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις Βαλκάνιων που έχουν αποκτήσει περισσότερα από ένα σπίτια και τα νοικιάζουν με αυτόν τρόπο.

Οι συγκεκριμένοι μισθωτές δεν απευθύνονται σε πλατφόρμα τύπου Airbnb, καθώς τότε θα χρειαζόταν να διαθέτουν αριθμό άδειας ή μητρώου, πράγμα που δεν συμβαίνει. Για τον λόγο αυτό καταφεύγουν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαφημίσουν το ακίνητο τους, το οποίο σημειωτέον νοικιάζουν σε δελεαστικότερες τιμές από ό,τι θα το έβρισκε κανείς στην πλατφόρμα του Airbnb ή στην Booking.

Τα ποσά που αποκομίζουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για το χρονικό διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου, που υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση, είναι από 5.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της κατοικίας που νοικιάζουν, την πόλη και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται με αποτέλεσμα η εν λόγω διαδικασία, ούσα άκρως επικερδής, να επαναλαμβάνεται και να βρίσκει μιμητές. Μάλιστα γνώστες του θέματος εκτιμούν πως όσο θα αυξάνεται ο τουρισμός σε πόλεις στις οποίες Βαλκάνιοι αποκτούν ακίνητα τόσο θα αυξάνεται το φαινόμενο.

*Πηγή: voria.gr