Καβάλα: Αλλαγή πλάνου για τα διόδια-Προχωρούν Περιμετρική, Ε61 και γέφυρα

Γιατί εξετάζεται αλλαγή των μετωπικών σταθμών διοδίων στην παράκαμψη και πώς θα επηρεάσει τα πλευρικά-Τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη με τους επικεφαλής της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ

Συνάντηση φορέων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ Κώστα Κουτσούκο. Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι εξετάζεται η αλλαγή στον μετωπικό σταθμό διοδίων, ενώ εξετάζονται επίσης και άλλα θέματα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Καβάλα ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Απόστολος Παυλίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας.

Από τη συγκεκριμένη σύσκεψη οι φορείς έμαθαν ότι εξετάζεται αλλαγή των μετωπικών σταθμών διοδίων στην παράκαμψη, ενώ ζητήθηκε έγκριση από το υπουργείο ώστε αυτά να κατασκευαστούν πιο κοντά στη Νέα Καρβάλη και πιο συγκεκριμένα στο σημείο πριν από το λιμάνι «Φίλιππος Β’». Αν το αίτημα εγκριθεί καταργούνται τα πλευρικά διόδια στο λιμάνι και ο κόμβος θα λειτουργήσει άμεσα.

Ξεκινάει επίσης η δημοπράτηση των μελετών για την πεσμένη γέφυρα, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνουν τα ίδια βάθρα και θα αλλαχτεί το κατάστρωμα για να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα στο σημείο, ωστόσο είναι δύσκολες οι γεωτεχνικές μελέτες και με την προμελέτη αυτής θα εξεταστεί η στατική επάρκεια της γέφυρας.

Έγινε επίσης γνωστό ότι εκπονείται μελέτη για την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού, πρόταση της οποίας είναι η δημιουργία τούνελ 200 μέτρων και κάθετης εισόδου προς την πόλη, ενώ όσον αφορά τον Ε61 έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και η δημοπράτηση θα γίνει εντός του 2020 για το σημείο από τον Άγιο Αθανάσιο έως τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα και εκτιμάται ότι για τη λύση της σύνδεσης Σταυρός Αμυγδαλεώνα-Άγιος Σίλας με την Εγνατία Οδό θα επιλεχθεί η διευθέτηση της Παλαιάς Εθνικής οδού η οποία σήμερα συνδέει τα δύο σημεία. Τέλος, οι μελέτες στο τμήμα Δράμα-Άγιος Αθανάσιος βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ ο κ. Κουτσούκος τόνισε: «Όντως έγινε μια πολύ δημιουργική και καλή συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Το κομμάτι της γέφυρας βρίσκεται στην εξέλιξη για να δημοπρατήσουμε τις μελέτες, απαιτούνται μία σειρά από μελέτες για το τεχνικό κομμάτι και μάλιστα είναι και μια, εντός εισαγωγικών, δύσκολη περίπτωση με την εξής έννοια, ότι όπως ξέρετε είναι δίπλα στο νερό και προφανώς η πρόσβαση δεν είναι και πολύ εύκολη. Θέλει μια σειρά γεωτεχνικών μελετών, προφανώς οδοποιίας, στατικών κτλ, οι οποίες έχουν πάρει τον δρόμο τους και θα δημοπρατηθούν από εμάς με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχουμε. Αυτό που θέλω να μεταφέρω εγώ από τη συζήτηση είναι ότι όλοι οι παράγοντες της περιοχής σας προφανώς και ξέρουν τα θέματα αναλυτικά και οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις για την περιοχή».

Τέλος, για τα διόδια πρόσθεσε: «Δεν επανεξετάζεται απλώς η εξέλιξη των εργασιών την οποία είχαμε, δεν ήταν, θα έλεγα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε ξεκινήσει, αλλά με μικρές αποκλίσεις, υπήρχαν κάποια μικρά κενά που δεν ήταν υπερβολικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα εκεί από φορείς, όπως η Πυροσβεστική και θα προσπαθήσουμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να δώσουμε μία άμεση λύση».

«Για τα διόδια συζητήθηκε η περίπτωση κατάργησης των πλευρικών και μετατόπισης των μετωπικών πιο κάτω, αλλά είναι θέματα τα οποία θα τα δούμε, έχουν γίνει κάποιες προτάσεις και περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των προτάσεων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.