Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ: Τι συζητήσαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη

Εκπρόσωποι 6 συλλόγων και 2 συνεταιρισμών της ΑΜΘ καθώς και του Πανσερραϊκού κτηνοτροφικού συλλόγου συμμετείχαν στη συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ

Αν και σύντομη σε διάρκεια, η συνάντηση των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών της ΑΜΘ κατέθεσαν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τις προτάσεις τους για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, με κυριότερο αυτό της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών στην πώληση του γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στους μεταποιητές κι εμπόρους, με αναγραφή της τιμής πώλησης. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι σύλλογοι Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ιάσμου και Αλεξανδρούπολης, οι συνεταιρισμοί Θρακών Αμνός και Αρριανών καθώς και ο Πανσερραϊκός κτηνοτροφικός σύλλογος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ για τη συνάντηση

«Σύσκεψη σε καλό κλίμα αλλά πολύ σύντομη σε διάρκεια…»

«Σας ενημερώνουμε ότι η συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, με τον Υπουργό ΑΑΤ  Μάκη Βορίδη πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο ΥΠΑΑΤ. Η σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα, όμως ήταν σχετικά σύντομη, αφού σε λίγο περισσότερο από μία ώρα, δεν ήταν δυνατό να συζητηθούν εμπεριστατωμένα, τα θέματα που θέσαμε στον κ. υπουργό.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης, απασχόλησε το θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών στην πώληση του γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στους μεταποιητές κι εμπόρους, με αναγραφή της τιμής πώλησης.

Ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό για την υφιστάμενη κατάσταση στις συμφωνίες για το γάλα και το τριτοκοσμικό φαινόμενο των ανοιχτών τιμών. Του αναφέραμε ότι ουσιαστικά, παραχωρείται το γάλα στο μεταποιητή κι αυτός το ελέγχει ποιοτικά, το ζυγίζει και το τιμολογεί. Άλλος έχει το κόστος της παραγωγής, κοπιάζει να παράγει το γάλα κι αυτός που το αγοράζει, τιμολογεί την αξία του.

Τον ενημερώσαμε ότι τις περισσότερες φορές, οι συμφωνίες για το γάλα είναι προφορικές κι όταν είναι γραπτές, τα συμφωνητικά που υπογράφουν οι κτηνοτρόφοι, έχουν μονομερείς όρους που δεσμεύουν μόνο τον κτηνοτρόφο και σχεδόν πάντα χωρίς την αναγραφή της τιμής του γάλακτος. Να σημειωθεί ότι του παραδώσαμε ένα τέτοιο συμφωνητικό.

Ο κ. Υπουργός έδειξε ότι συμμερίζεται τις ενστάσεις μας, για το συγκεκριμένο τρόπο αγοραπωλησίας και ήταν καταρχάς θετικός  για νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στην υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών, με υποχρεωτική αναγραφή τιμής, στην πώληση του γάλακτος. Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του, σχετικά με τους όρους που μπορεί να θέσουν οι μεταποιητές στα συμφωνητικά για το γάλα και οι οποίοι μπορεί να προβούν σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Σχετικά με τους  ελέγχους  για ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος σε προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, μας ανέφερε την πρόθεσή του για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με την αύξηση των προστίμων και τρόποι που εξετάζονται, σχετικά με εξελιγμένους επιστημονικά τρόπους ελέγχου.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, μας είπε ότι στοχεύει πρωτίστως στην πραγματοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Για τη νέα ΚΑΠ, ζητήσαμε την αναλογική κατανομή των ενισχύσεων σε σχέση  με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των δικαιούχων και την κατάργηση των μοντέλου των ιστορικών δικαιωμάτων. Μας ζητήθηκε η γραπτή αποτύπωση των θέσεών μας κι αυτή θα αποσταλεί σύντομα.

Ζητήσαμε επίσης την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με την επιστροφή των αλλοδαπών μετακλητών εργατών κτηνοτροφίας (ποιμένων), στο καθεστώς ασφάλισης μέσω εργοσήμου. Μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό ΑΑΤ Μ. Βορίδη, ο Υφυπουργός Κ. Σκρέκας, ο βουλευτής Καβάλας Μ. Λαζαρίδης κι εκπρόσωπος του Υπουργού ΕΘΑ και βουλευτή Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλου.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, μαζί με τους εκπροσώπους των 6 συλλόγων και 2 συνεταιρισμών της ΑΜΘ, συμμετείχε και η πρόεδρος του Πανσερραικού κτηνοτροφικού συλλόγου Ε. Σιδηροπούλου.

Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις επόμενες κινήσεις μας που έχουμε προγραμματίσει για τα παραπάνω θέματα».