Η Κοζάνη επαναπροσδιορίζει τη χρήση του αεροδρομίου της με τα «φτερά» της Egnatia Aviation

Μοχλός ανάπτυξης για την Κοζάνη η Egnatia Aviation: Κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για τη μετατροπή του αεροδρομίου «Φίλιππος» σε αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας και Εκπαίδευσης Χειριστών Αεροσκαφών

Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και στον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα έστειλε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» Λευτέρης Ιωαννίδης, με την οποία ζητά να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η πρόταση για μετατροπή του αεροδρομίου «Φίλιππος» σε αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας και Εκπαίδευσης Χειριστών Αεροσκαφών. Η εξέλιξη αυτή φυσικά αφορά την δραστηριότητα της Καβαλιώτικης εταιρίας εκπαίδευσης πιλότων πολιτικής αεροπορίας Egnatia Aviation η οποία τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται και στην Κοζάνη.

Τι αναφέρει η επιστολή

«Αιτούμαστε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης το παραπάνω θέμα για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης.
Τα τελευταία χρόνια, μετά τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης, δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο η εταιρεία εκπαίδευσης πιλότων πολιτικής αεροπορίας Egnatia Aviation, προσδίδοντάς του προστιθέμενη αξία, αλλά κυρίως αφήνοντας ένα πολύ θετικό αποτύπωμα στην περιοχή και ιδιαίτερα στην πόλη της Κοζάνης.

Παράλληλα και μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται στις εμπορικές πτήσεις σύνδεσης της Κοζάνης με την Αθήνα, αναδεικνύεται με έντονο τρόπο πλέον η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης του αεροδρομίου μας και η διεκδίκηση για την περαιτέρω αξιοποίησή του. Πιστεύουμε πως είναι ευκαιρία να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του αεροδρομίου της Κοζάνης, η υλοποίηση της οποίας θα δώσει πολύ σημαντικά οφέλη στην περιοχή μας.

Εκτιμούμε πως δεν θα πρέπει η όποια διεκδίκηση να περιοριστεί μόνον στην συνέχιση των υφιστάμενων επιβατικών πτήσεων, δεδομένου ότι και λόγω της διαφαινόμενης εξόδου από την λιγνιτική δραστηριότητα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμη αναπτυξιακή δυνατότητα.

Η συνεχής μείωση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου Κοζάνης και η απουσία προτάσεων και σχεδιασμού από τις πολιτικές ηγεσίες των περασμένων ετών για αναβάθμιση ή διατήρηση του ρόλου του, έχει οδηγήσει το αεροδρόμιο της Κοζάνης σε μια σταδιακή απαξίωση. Ο Κρατικός Αερολιμένας Κοζάνης «Φίλιππος» είναι κατασκευασμένος σε σημείο τέτοιο που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για τη Βόρεια Ελλάδα με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια δημιουργώντας μια υπεραξία για την περιοχή και την αεροπορία στη χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να κινηθούμε στους εξής άξονες ώστε το αεροδρόμιο Κοζάνης:

  • να γίνει Κέντρο Γενικής Αεροπορίας
  • να προσελκύσει Σχολές Εκπαίδευσης Πιλότων και να καταστεί οργανωμένο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών και Μηχανικών Αεροσκαφών και
  • να αναπτύξει μηχανισμούς και υποδομές προκειμένου να γίνει αεροπορική πύλη εισόδου της χώρας στη Γενική Αεροπορία

Το Κέντρο Γενικής Αεροπορίας μπορεί να λειτουργήσει ως:

  • Αεροδρόμιο στάθμευσης και διανυκτέρευσης αεροσκαφών
  • Αεροδρόμιο στάσης για ανεφοδιασμού αεροσκαφών γενικής αεροπορίας
  • Αεροδρόμιο εισόδου στη χώρα αεροσκαφών γενικής αεροπορίας
  • Αεροδρόμιο διοργάνωσης αγώνων αεροσκαφών και αεροπορικών εκδηλώσεων

Το αεροδρόμιο Κοζάνης ως Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών Αεροσκαφών

Το αεροδρόμιο της Κοζάνης όμως, μπορεί να προσελκύσει και σχολές εκπαίδευσης πιλότων που λειτουργούν στη χώρα και αυτήν τη στιγμή είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης λόγω επέκτασης των δραστηριοτήτων τους είτε πρόβλημα αναζήτησης στέγης λόγω της εισόδου της αύξησης των τελών της “Fraport”. Ήδη τα αποτελέσματα και τα οφέλη με την παρουσία της Egnatia Aviation είναι πολύ θετικά και ελπιδοφόρα για την περιοχή. Είναι κρίσιμο να μπορέσει να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο ώστε να παρέχει τις ανάλογες υπηρεσίες.

Ζητάμε:

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση και ο Δήμος Κοζάνης να θέσει ως προτεραιότητα την παραπάνω στρατηγική
  • Να ενημερωθούν άμεσα και να συνδράμουν στην παραπάνω προσπάθεια και άλλοι τοπικοί φορείς (περιφέρεια, επιμελητήρια, βουλευτές κ.λ.π.)
  • Να γίνουν εκ μέρους του Δημάρχου Κοζάνης όλες οι ενδεδειγμένες κινήσεις ώστε το αίτημα του Δήμου Κοζάνης να προωθηθεί σε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς