Πώς η ελιά μπορεί να εκτοξεύσει τον αγροτουρισμό

Το ΓΕΛ Νέας Περάμου φιλοξένησε αποστολές από 5 χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με θέμα τις δυνατότητες απασχόλησης που μπορεί να προσφέρει στους νέους η περιοχή που ζουν στον τομέα του αγροτουρισμού – Το τοπικό προϊόν που επιλέχτηκε ήταν η ελιά

Το ΓΕΛ Νέας Περάμου για μία ακόμη φορά είχε τη χαρά να υποδεχτεί την προηγούμενη εβδομάδα (24-30 Νοεμβρίου 2019) αντιπροσωπείες από σχολεία της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ιταλίας και Γαλλίας στα πλαίσια ενός προγράμματος Erasmus+ KA2 (Συμπράξεις σχολείων).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα – Creating employment in sustainable tourism – είναι διετές και έχει δύο στόχους. Από τη μία να αναδείξει τις δυνατότητες απασχόλησης που μπορεί να προσφέρει στους νέους η περιοχή που ζουν στον τομέα του αγροτουρισμού, μια εναλλακτική αλλά βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον μορφή τουρισμού. Από την άλλη, στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η τουριστική δυναμική της περιοχής.

Ειδικότερα, το τοπικό προϊόν πάνω στο οποίο θα στηρίξει η δική μας περιοχή την «αγροτουριστική» επιχειρηματική της προσπάθεια είναι η ελιά και κυρίως το ελαιόλαδο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, μια σειρά από δράσεις και δραστηριότητες αποσκοπούσαν στο να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα το προϊόν και τα παράγωγά του. Πρώτα – πρώτα, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς στο Ελαιοχώρι το οποίο στεγάζει ένα παλιό ελαιοτριβείο του 1950 και αμέσως μετά ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στον Άγιο Ανδρέα (ομολογουμένως τεράστια η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα). Τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης μονάδας ανέλαβε να μας εξηγήσει ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου «Στάθης» και της εταιρίας «The Olive Soul» Κώστας Καζαντζίδης. Επιπλέον κ. Καζαντζίδης έδειξε στους μαθητές πώς θα ξεχωρίζουν το καλό λάδι και πώς θα το συνδυάζουν με τροφές ώστε να αναδείξουν τα αρώματά του. Και τέλος, τους έμαθε να φτιάχνουν μόνοι τους κηραλοιφές και σαπούνια από λάδι αρωματισμένα με αιθέρια έλαια της αρεσκείας τους.

Επειδή η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκουμε πρέπει να φιλική προς το περιβάλλον, τα παιδιά ζήτησαν τις συμβουλές των ειδικών αναφορικά με το αποτύπωμα της τουριστικής ανάπτυξης στο οικοσύστημα της περιοχής μας. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας τους φιλοξένησαν στο χώρο του Ινστιτούτου και με απλό αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο ο Δρ Κώστας Τουλουμης, ο Στέλιος Τριανταφυλλίδης και ο Γιάννης Δημητριάδης εξήγησαν ότι για να είναι «αειφόρος» η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας οφείλει να είναι ήπια και ότι ο μαζικός τουρισμός βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον σε αντίθεση με τον αγροτουρισμό. Στον ίδιο χώρο, η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Γιάγκου μίλησε στους μαθητές για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και το πώς μπορούν να το εντάξουν στη διατροφή τους.

Και φυσικά οι μαθητές του ΓΕΝ Ν. Περάμου ως καλοί οικοδεσπότες, δεν παρέλειψαν να ξεναγήσουν τους φιλοξενούμενούς τους στο Θέατρο των Φιλίππων και στη πόλη της Καβάλας. Ξεναγός ήταν ο καθηγητής  Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου που με πολλή χαρά (και υπομονή!) έλυσε όλες τις απορίες μαθητών και καθηγητών, ξένων και μη. Τέλος, φρόντισαν να επισκεφθούν και τη Θεσσαλονίκη, το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης καθώς και το Λευκό Πύργο.

Πολλοί άνθρωποι στήριξαν την προσπάθεια του ΓΕΛ Ν. Περάμου και θα ήταν μεγάλη απρέπεια να μη τους ευχαριστήσουν και δημοσίως. Ευχαριστούν ολόθερμα: τον Κώστα Καζαντζίδη Κώστα, τον πρόεδρο του ΙΝΑΛΕ, Γρηγόρη Κρέη, τους επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ Δρ Κώστα Τουλουμη, Στέλιο Τριανταφυλλίδη και Γιάννη Δημητριάδη, τον Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου, τη χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου της Ν. Περάμου, το χοροδιδάσκαλο Χρήστο Πακαταρίδη, τον Γρηγόρη Ταρπινιάν.

Επίσης από το ΓΕΛ της Ν. Περάμου ευχαριστούν από καρδιάς τους γονείς που άνοιξαν το σπιτικό τους και παρείχαν φιλοξενία στους ξένους μαθητές, το σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων, το Δήμο Παγγαίου, την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου και το διευθυντή του σχολείου Χαράλαμπο Αυγερινάκη.

«Τι εβδομάδα και αυτή» αναφέρουν στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν από το Σχολείο της Ν. Περάμου και συνεχίζουν «δύσκολα θα την ξεχάσουμε! Πάντα θα μας τη θυμίζουν τα έξι μικρά δεντράκια ελιάς που όλοι μαζί – Έλληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Σλοβένοι και Γάλλοι- φυτέψαμε στην αυλή του σχολείου. Αλλά το πρόγραμμα «Creating employment in sustainable tourism Erasmus+» μόλις έχει ξεκινήσει για το ΓΕΛ Νέας Περάμου. So, my friends (σε άψογα αγγλικά!)…stay connected in Europe Travel-licious. Follow us at Facebook (Creating Employment in Sustainable Tourism Erasmus+)».