«Φάκελος» Airbnb στην Καβάλα: Πόσοι το επέλεξαν, πόσα έδωσαν, πού έμειναν και πότε

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία από τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-Ποιες περιοχές εκτός πόλης προτιμούν οι τουρίστες μέσω της πλατφόρμας-Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε 1,15 δισ. ευρώ έφθασαν τα συνολικά έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeΑway, κατά το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2018-Μαΐου 2019. Από τα 1,15 δισ. ευρώ των συνολικών εσόδων, η μερίδα του λέοντος, δηλαδή τα 1,08 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από τα αυτόνομα καταλύματα. Για τα καταλύματα αυτά, η μέση πληρότητα ανήλθε σε 53%, η μέση τιμή καταλύματος διαμορφώθηκε στα 146 ευρώ, το ημερήσιο έσοδο ανά διαθέσιμο κατάλυμα σε 77 ευρώ και το μέσο ετήσιο έσοδο ανά κατάλυμα σε 8.912 ευρώ.

Αυτά αναφέρονται σε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Οικονομικά στοιχεία βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, μέσω πλατφορμών Airbnb και HomeAway, η οποία δόθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στη δημοσιότητα.

Αν και όπως είναι αναμενόμενο, την πρώτη θέση στα διαθέσιμα καταλύματα καταλαμβάνει η Αθήνα, την κούρσα όσον αφορά τη ζήτηση, τις πληρότητες και τα έσοδα οδηγούν η Μύκονος και η Σαντορίνη. Έτσι, η Σαντορίνη εμφάνισε τη μεγαλύτερη πληρότητα (62%) στα ενεργά αυτόνομα καταλύματα και ακολούθησαν η Αθήνα με 60% και η Κεφαλονιά με 59%.

Η μέση τιμή καταλύματος της Σαντορίνης ήταν στα 341 ευρώ, ενώ την πρώτη θέση είχε η Μύκονος με 496 ευρώ, σημαντικά υψηλότερη και από αυτήν της Αθήνας, η οποία παρά την υψηλή πληρότητα, εμφάνισε χαμηλή μέση τιμή καταλύματος μόλις στα 66 ευρώ, ενώ την πιο χαμηλή παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη με 45 ευρώ.

Το υψηλότερο ετήσιο έσοδο ανά κατάλυμα εμφάνισε η Σαντορίνη με 31.734 ευρώ και ακολούθησε η Μύκονος με 27.263 ευρώ.

Η κατάσταση στην Καβάλα

Στην πόλη της Καβάλας σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας airdna.co υπάρχουν εκατοντάδες καταχωρήσεις σε Airbnb, ενώ εκτός από την πόλη της Καβάλας, καταχωρήσεις για καταλύματα βρίσκουμε σε Νέα Καρβάλη, Αμυγδαλεώνα, Φιλίππους, Κρηνίδες, αλλά και στο Ζυγός!

Η μέση τιμή ημερήσιας διαμονής ορίζεται στα 47 ευρώ τον Φεβρουάριο και στα 72 ευρώ τον Αύγουστο με μέση τιμή τα 64 ευρώ, ενώ το ποσοστό πληρότητας κινήθηκε στο 16% τον Μάρτιο και εκτοξεύεται στο 82% τον Αύγουστο με μέση πληρότητα το 45%.

Τα μηνιαία έσοδα κινούνται από 235 ευρώ το Νοέμβριο και φτάνουν τα 1.380 ευρώ τον Αύγουστο με τον μέσο όρο να ορίζεται στα 622 ευρώ. Το 77% των καταλυμάτων διαθέτει 1 ή 2 δωμάτια και το 14% διαθέτει 3 δωμάτια, ενώ για τις ημέρες διαμονής σε μία νύχτα αντιστοιχεί το 29% των κρατήσεων, για δύο νύχτες το 43% και για 3 νύχτες το 19%. Για 4-6 νύχτες αντιστοιχεί μόλις το 7% των κρατήσεων.