Πρίνος: Μεγάλη και φέτος η επίδραση στην καβαλιώτικη οικονομία

Αναλογικά με την παραγωγή, οι πάνω από 300 εργαζόμενοι αποτελούν εντυπωσιακό αριθμό σε σχέση με το σύνολο του Ομίλου της Energean

Κατά καιρούς η Energean, η εταιρία που διαχειρίζεται τα πετρέλαια του Πρίνου, έχει γνωστοποιήσει τα μεγέθη του “ΑΕΠ” που εισφέρει η δραστηριότητα των πετρελαίων στην τοπική οικονομία της Καβάλας. Αυτό είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2008, όταν ουσιαστικά η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον Πρίνο, ενώ ειδικά τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα έχει συνδυασθεί και με σημαντική άνοδο της παραγωγής, η οποία πέρσι είχε κλείσει πάνω από τις 4.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο, επίδοση που ήταν η υψηλότερη από το 2001 και μετά.

Φέτος, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη κάποιο γεωτρητικό πρόγραμμα και παρά το ότι η παραγωγή αναμένεται να κλείσει την χρονιά κατά μέσο όρο 10% με 15% χαμηλότερα, η τοπική οικονομία κάθε άλλο παρά έχει στερηθεί έναν από τους βασικότερους αιμοδότες της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η συνεισφορά των πετρελαίων έχει υπερβεί και φέτος τα 10 εκατ. ευρώ, με επίκεντρο τις μισθοδοσίες των εργαζομένων, τις προμήθειες, τις μεταφορές, τις επισκευές, τις ενοικιάσεις χώρων και δωματίων και, γενικότερα, όλες τις “δορυφορικές” περί την ανάπτυξη των πετρελαίων δραστηριότητες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το γεωτρύπανο Energean Force έχει “δέσει” στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας “Φίλιππος Β'”, η Καβάλα συνολικά παραμένει η τοπική κοινωνία με τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων από την Energean, καθώς οι εργαζόμενοι στην περιοχή μας ξεπερνούν τους 300 σταθερά.

To εντυπωσιακό με την απασχόληση στην περιοχή μας έγκειται στο ότι οι εργαζόμενοι είναι περίπου οι μισοί στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου, αν ληφθούν υπόψιν και οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στην Energean μετά την μεγάλη εξαγορά της Edison E&P, την ώρα που η παραγωγή και τα αποθέματα του Πρίνου έχουν πολύ χαμηλότερη παρουσία στο συνολικό χαρτοφυλάκιο: με βάση τα στοιχεία του 2018, ο Πρίνος δίνει κάτι λιγότερο από το 6% της συνολικής παραγωγής του ομίλου Energean και έχει κάτι περισσότερο από το 6% των αποθεμάτων του -και, μάλιστα, αποκλειστικά σε πετρέλαιο, όταν συνολικά ο όμιλος της Energean έχει παραγωγή και αποθέματα που προέρχονται κατά 80% περίπου από το φυσικό αέριο, προς επιβεβαίωση της γενικότερης τάσης για “ενεργειακή μετάβαση” που ακολουθεί διεθνώς η αγορά των υδρογονανθράκων.

Η αναλογία αυτή θα μεταβληθεί, όχι όμως σημαντικά, μόλις τεθούν στην παραγωγή οι κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον, οι οποίες έχουν ήδη διανοιχθεί από το γεωτρύπανο GSP Jupiter και αναμένουν τη νέα εξέδρα Lamda, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα -εφόσον, βέβαια, το γνωστό γραφειοκρατικό τέρας δεν δημιουργήσει απρόβλεπτα εμπόδια στη συγκεκριμένη επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι άλλες προτεραιότητες της Energean αυτήν την περίοδο εστιάζονται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξαγορά της Edison E&P, στο κλείσιμο νέων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, στην αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών που έχουν ολοκληρωθεί στα Ιωάννιναα (υπό την ισπανική Repsol) και στο Μαυροβούνιο, στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο καθώς και στην προώθηση της πρότασης της εταιρείας για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο.