«Στοίχημα» για Σιμιτσή-Αντωνιάδη η ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Καβάλας

Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜ-Θ για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Εργοανάπτυξη ΑΕ και στον Πολιτισμό

Για το πολυσχιδές έργο που επωμίζεται η Εργοανάπτυξη ΑΕ μίλησε στο ALPHA Radio 88.6 ο Κωστής Σιμιτσής, υπογραμμίζοντας τη βοήθεια του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου προς την κατεύθυνση μιας εύρυθμης λειτουργίας αυτού του αναπτυξιακού εργαλείου της Περιφέρειάς μας.

«Η Εργοανάπτυξη είναι μια παλιά επιχείρηση που την ανέλαβε τώρα ο κ. Γρανάς, όμως την πλειοψηφία της επιχείρησης θα την έχει η παράταξη του κ. Μέτιου. Είναι μια επιχείρηση που είχε δημιουργηθεί επί θεσμού Νομαρχίας και από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Καβάλας. Με τον «Καλλικράτη» το ποσοστό των μετοχών ανήκει πλέον στην Περιφέρεια και ένα μικρό ποσοστό ανήκει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στην οποία εκπρόσωπος είναι ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

»Από το 2012 το καταστατικό της επιχείρησης έδινε πολλές άλλες αρμοδιότητες σ’ αυτήν, όπως την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Τότε ειχε αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ (προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης, σεμιναρίων και κατάρτισης) σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα ολοκληρωμένα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης. Σήμερα, τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν χρήματα για “soft” δράσεις που όμως και αυτές έχουν τη χρησιμότητά τους, όπως το να εφοδιάζουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες με μελέτες.




»Άρα, η Εργοανάπτυξη μπορεί να τρέξει ευρωπαικά προγράμματα και να αναλάβει δράσεις. Εκείνο που μας υποσχέθηκε δημόσια ο υπουργός Εσωτερικών είναι ότι θα δίνει τη δυνατότητα στις αναπτυξιακές επιχειρήσεις των δήμων και των περιφερειών να εκπονούν μελέτες. Είναι ένα καλό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο κρίσιμο θέμα των μελετών. Ακόμη, η Ερ- γοανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει στο να λειτουργήσει το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου που παρουσιάζει κενά, με μια μελέτη για να μπορεί να κόβει εισιτήρια. Θα βοηθήσει την Καβάλα, αλλά και την Κομοτηνή, όσον αφορά το Μέγαρο Μουσικής που είναι πολυέξοδο και απαιτεί για τη συντήρησή του 150.000 ευρώ τον χρόνο.

»Όσο για το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, αυτό χρειάζεται μεγάλες παρεμβάσεις, που δεν έγιναν ακόμη επι Νομαρχίας, παρά τις προσπάθειες. Θα πρέπει βασικά να σταματήσουμε τις σπατάλες. Οποιαδήποτε ενέργεια και να κάνουμε με χρήματα του δημοσίου, θα πρέπει να εξετάζουμε την οικονο- μική λειτουργία των κτιρίων με αυστηρότητα».

Στοίχημα η ανακατασκευή και ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου της Καβάλας

«Η ανακατασκευή και ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Καβάλας είναι ένα από τα στοιχήματα που βάλαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη. Μέχρι το τέλος της θητείας μας θα γίνουν σημαντικά πράγματα στο Αμφιθέατρο. Βέβαια, για το συγκεκριμένο κτίριο, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση, ώστε να είναι χώρος και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πέρα από ένα απλό κτίριο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Βάλαμε κάτω τα πράγματα και είδαμε πως ένα μεγάλο κομμάτι τέτοιων υποχρεώσεων θα το τακτοποιήσει η Εργοανάπτυξη που μπορεί να το αναλάβει για να κόβει εισιτήρια για να έχει έσοδα. Είναι ένα σχέδιο που συζητάμε και θα αποφασίσουμε σύντομα για το τι θα κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εργοανάπτυξης».