Επιμελητήριο Καβάλας: Θετικό το πρόσημο του Επιχειρείν το 2019, αισιοδοξία για το 2020

469 νέες εγγραφές και 199 διαγραφές επιχειρήσεων μέσα στο 2019 - Ίδρυση Κέντρου Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας για να σταματήσει το «φευγιό» των νέων στο εξωτερικό

Οπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας μίλησε στο ALPHA Radio 88.6 και παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου τη χρονιά που πέρασε, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πραγματική αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος μέσα στο 2020 που ανατέλλει.

«Ένα από τα στοιχεία που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι οι εγγραφές και διαγραφές στο Επιμελητήριό μας, όπως και σε όλη τη χώρα, μέσω του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο). Στο δικό μας Επιμελητήριο το ισοζύγιο είναι ιδιαίτερα θετικό για όλους τους κλάδους της οικονομίας μας. Στο σύνολο του Επιμελητηρίου είχαμε 469 εγγραφές επιχειρήσεων και 199 διαγραφές. Έτσι, έχουμε 270 επιχειρήσεις με θετικό πρόσημο. Ο κλάδος που “κρατάει” είναι ο κλάδος των υπηρεσιών και του επισιτισμού. Βέβαια, θέλουμε να ενισχυθεί και η μεταποίηση, όπου γίνονται πολλές επενδύσεις, ευελπιστώντας πως δεν θα είμαστε μόνο μια περιοχή παροχής υπηρεσιών. Οι νέες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, σχεδόν οικογενειακές.




»Σε τοπικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών, που ξεπερνά το 90%, είναι ατομικές επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο μέγεθος είναι στον χώρο της εστίασης και εκεί βλέπουμε ότι δημιουργούνται μικρές επιχειρήσεις. Ένας άνεργος, κάνοντας ένα καφέ ως δική του εργασία, βρίσκει διέξοδο στην ανεργία του και έχει κάποια έσοδα για να ζήσει την οικογένειά του. Είναι μια εύκολη, πρόχειρη λύση, με μικρό κόστος 15-20 χιλιάδων ευρώ για να γίνει. Από κεί και μετά αυτό που χρειάζεται είναι να ελεγχθεί αυτό το κομμάτι με το ύψος των επενδύσεων που γίνονται και οι θέσεις της εργασίας που δημιουργούνται, ώστε να βγάζουμε συμπεράσματα», είπε ο κ. Δέμπας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε και σε άλλα «δυναμικά» κομμάτια της καβαλιώτικης οικονομίας: «Υπάρχουν και άλλα δυναμικά προϊόντα, του αγροτικού τομέα, της διατροφής και μπορούμε να δημιουργήσουμε μονάδες που θα βάλουν στη δουλειά τους νέους, όπως είναι ο τομέας της μεταποίησης ή της τυποποίησης ή κάποιων καινοτόμων προϊόντων».

Έρχεται το Κέντρο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

Στις αρχές του 2020 θα ιδρυθεί από το Επιμελητήριο Καβάλας το Κέντρο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Ο κ. Δέμπας εξηγεί: «Θα είναι μια θερμοκοιτίδα με καινοτόμες ιδέες. Νέους ανθρώπους που έχουν καινοτόμες ιδέες, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από αυτήν τη δομή που δημιουργούμε, να ωριμάσουν τις προτάσεις τους, να ετοιμάσουν επιχειρηματικά σχέδια, για να βγει κάτι στην παραγωγή. Θέλει δουλειά και υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ για την ωρίμανση προσπαθειών νέων ανθρώπων που θέλουμε να τους κρατήσουμε την περιοχή μας και να σταματήσει το “φευγιό” των σπουδαγμένων ανθρώπων, πάνω στους οποίους έχουμε επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια.

»Δυστυχώς, φεύγουν ή στη Γερμανία ή στις αραβικές χώρες και κάποιοι άλλοι καρπούνται τις γνώσεις τους. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Μετά τις εξαγγελίες που έχουμε ακούσει από τον Πρωθυπουργό, νομίζω πως θα το αντιστρέψουμε το κλίμα. Οι φοροελαφρύνσεις και άλλες παροχές είναι ικανά στοιχεία, με τη βοήθεια των χρηματοδοτήσεων και των τραπεζικών δανείων, για να ανοίξουν οι κάνουλες, να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να κρατήσουμε ή να φέρουμε πίσω όσους έχουν φύγει στο εξωτερικό».