Σε απόγνωση οι αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Παγγαίου. Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις από τις χαλαζοπτώσεις

Πέρασαν μήνες και δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των πορισμάτων του ΕΛΓΑ από τις εκτιμήσεις των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις-Ουδέν νεώτερον και για τις αποζημιώσεις-Στον αέρα και άλλοι κλάδοι οι οποίοι συνεργάζονται με τους παραγωγούς

Εκατοντάδες αγρότες του δήμου Παγγαίου εδώ και μήνες περιμένουν τις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και Ιουλίου του 2019 και από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου οι οποίες έστειλαν «στο χώμα» χιλιάδες τόνους επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ κινήθηκαν γρήγορα όσον αφορά τις εκτιμήσεις των ζημιών μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά τα αποτελέσματα των πορισμάτων άργησαν πάρα πολύ και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί ώστε να ξεκινήσουν και οι τυχών ενστάσεις και φυσικά οι αποπληρωμές των αποζημιώσεων.

Αυτό έχει δημιουργήσει ήδη πάρα πολλά προβλήματα στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής χρονιάς, καθώς πολλές υποχρεώσεις των αγροτών προς τους γεωπόνους, αλλά και στο εργατικό προσωπικό εκκρεμούν, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται εκτός από τους αγρότες και οι υπόλοιποι κλάδοι οι οποίοι συνεργάζονται με αυτούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν λαμβάνειν οι γεωπόνοι της περιοχής και πολλές συνεργασίες μεταξύ αγροτών και γεωπόνων έχουν χαλάσει, ενώ πλέον υπάρχει και έλλειψη εμπιστοσύνης καθώς βαδίζουν στα τυφλά όσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση είτε από τον τοπικό ΕΛΓΑ είτε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των πορισμάτων και αποπληρωμών.

Οι επιπτώσεις των χρεών αφορούν και το ίδιο το κράτος, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες προς τον ΕΦΚΑ, τον ΕΛΓΑ και την εφορία από μεγάλη μερίδα αγροτών οι οποίοι έχασαν όλη την παραγωγή και δεν είχαν κανένα εισόδημα. Οι ίδιοι οι αγρότες ζητάνε άμεσα να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΛΓΑ ή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα των πορισμάτων, ενστάσεων και αποζημιώσεων, ενώ ζητάνε και τη στήριξη των βουλευτών του Νομού και των αιρετών όλων των βαθμίδων όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Τονίζουν, δε, το γεγονός ότι σε αντίστοιχες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε περιοχές της Ελλάδας οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι αγρότες τη χρονιά χωρίς καμία εκκρεμότητα όσον αφορά τις αποζημιώσεις.