Γιάννης Παναγιωτίδης προς Μάρκο Δέμπα: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Βαριές κουβέντες από τον κ. Παναγιωτίδη περί «τιμής και λόγου, τα μόνα πλούτη που συνοδεύουν έναν άντρα»-Ποιοι ήταν παρόντες στη συμφωνία και τα περί «κουτσομπολιού»-Οι κινήσεις του κ. Παναγιωτίδη από εδώ και πέρα

Λάβρος κατά του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκου Δέμπα ήταν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παναγιωτίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου 2020 από τα γραφεία της ΟΕΒΕ Καβάλας, αναφερόμενος σε «συμφωνία κυρίων» για την κυλιόμενη προεδρία του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Παναγιωτίδης αποκάλυψε ότι υπήρχε συμφωνία με παρόντες τους κ. κ. Αρσονιάδη, Χατζούλη, Χατζηχρήστο και Παπαϊωάννου, ενώ ενήμεροι ήταν και οι κ. κ. Τσατσούλης, Λεμονίδης και Κελγιώργης, η οποία όμως δεν υπεγράφη, βασιζόμενος στην «τιμή και τον λόγο μας».

Ο κ. Παναγιωτίδης δήλωσε πικραμένος και απογοητευμένος από τη στάση του κ. Δέμπα, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά και το ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος με δική του παράταξη και όχι με την παράταξη του κ. Δέμπα στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου.

Το χρονικό της υπόθεσης

«Όλοι καταλαβαίνουν για ποια συμφωνία θα μιλήσω, αφού σήμερα δε θα αποκαλύψω κάποιο φοβερό μυστικό, αλλά απλά θα θυμίσω ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Το καλοκαίρι του 2017 και εν όψει τότε των εκλογών του Επιμελητηρίου Καβάλας είχα δηλώσει την επιθυμία δημόσια να είμαι υποψήφιος πρόεδρος. Το ίδιο είχε κάνει και ο κύριος Δέμπας, προερχόμενοι και οι δύο από την παράταξη του τότε απερχόμενου προέδρου Άγγελου Τσατσούλη. Ήταν γεγονός ότι αυτές οι υποψηφιότητες έφερναν σε δύσκολη θέση μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της Καβάλας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και το κλίμα που υπήρχε τότε, μου ζητήθηκε να συνεργαστώ με τον κ. Δέμπα. Μετά από συναντήσεις και συζητήσεις και τη μεσολάβηση ανθρώπων της αγοράς, κάναμε τότε μία πρώτη συζήτηση με τον κ. Δέμπα. Υπήρχε η αγωνία για την τύχη του Επιμελητηρίου. Να θυμίσω ότι τα πράγματα τότε δεν ήταν τόσο ρόδινα, καθώς η τότε κυβέρνηση είχε αφήσει πολλά σύννεφα όσον αφορά την ύπαρξη των Επιμελητηρίων την κατάργησή τους ή όχι, τη μετατροπή τους σε περιφερειακά και πολλά θέματα όσον αφορά την οικονομική τους αυτάρκεια και άλλα ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία τους», τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης.

«Υπήρχαν δημόσιες και καταγεγραμμένες προθέσεις και άλλων επαγγελματιών να διεκδικήσουν την προεδρία του Επιμελητηρίου. Δεν είχα προσωπικούς λόγους να θέλω να γίνω πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας. Είχα και εξακολουθώ να έχω όραμα και διάθεση να δουλέψω για τον θεσμό, όπως απέδειξα όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις θέσεις τις οποίες μου έχουν εμπιστευθεί. Αν η πρόθεσή μου είχε να κάνει με προσωπική φιλοδοξία είναι σίγουρο ότι θα κατέβαινα τότε ως επικεφαλής του συνδυασμού. Έβαλα το Επιμελητήριο πάνω από οποιαδήποτε προσωπική σκέψη ή βούληση. Δεν είδα ποτέ το Επιμελητήριο ως σκαλοπάτι για την επιδίωξη πολιτικών και επαγγελματικών φιλοδοξιών. Ανέλαβαν λοιπόν την πρωτοβουλία συγκεκριμένοι άνθρωποι της αγοράς να συγκλίνουν οι δύο πλευρές και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που μεταξύ των άλλων προέβλεπε να είναι πρόεδρος για τα δύο πρώτα χρόνια ο κ. Δέμπας και για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας εγώ.

»Πριν συμφωνήσουμε ενημέρωσα τους ανθρώπους που είχαν ήδη την πρόθεση να είναι υποψήφιοι στο δικό μου συνδυασμό, τη δική μου ομάδα δηλαδή. Μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου τον κ. Λεμονίδη και τον γενικό γραμματέα τον κ. Κελγιώργη. Με ενήμερους τους ανθρώπους της ομάδας μου, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητά μου, με ενήμερο τον απερχόμενο τότε πρόεδρο τον κ. Τσατσούλη, αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές με κοινό συνδυασμό. Δώσαμε τα χέρια. Μάλιστα η συμφωνία έγινε γραπτό κείμενο. Σε όλα τα σημεία του συμφώνησε τόσο ο κ. Δέμπας όσο και εγώ παρουσία τεσσάρων ανθρώπων, των κ. κ. Αρσονιάδη, Χατζούλη, Χατζηχρήστο και Παπαϊωάννου. Δεν υπογράψαμε το κείμενο της συμφωνίας. Θεωρούσαμε όλοι ότι αρκούσε ο λόγος της αντρικής και επαγγελματικής μας τιμής. Επαναλαμβάνω όλοι. Εξάλλου οι άνθρωποι της αγοράς είμαστε άνθρωποι που κρατάμε τον λόγο μας και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία από τον λόγο και την τιμή μας», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτίδης.

«Σύραμε τους αντιπάλους και συρθήκαμε σε έναν προεκλογικό αγώνα που δεν ταίριαζε σε εμπόρους ούτε σε επαγγελματίες ούτε σε βιοτέχνες. Ο κ. Δέμπας ανέλαβε πρόεδρος και είμαστε δυο χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να μην υπάρχουν ψίθυροι και δεύτερες σκέψεις. Υπήρχε μία συμφωνία που δεν τηρείται. Υπενθύμισα πριν μερικές μέρες στον κ. Δέμπας τη συμφωνία μας. Δεν έχει πρόθεση να την τηρήσει. Μου πρότεινε μάλιστα να ξεχάσω τη συμφωνία και στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος μαζί μου στον δικό μου συνδυασμό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ειπώθηκε από τον κ. Δέμπα ότι η συμφωνία ήταν… κουτσομπολιό»

«Ο κ. Δέμπας έφτασε στο σημείο να δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι όλα αυτά είναι κουτσομπολιά και έχουν σκοπό να τον πλήξουν. Η συμφωνία ανδρών είναι κουτσομπολιό; Η δήλωση αυτή προσβάλλει τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συμφωνία, αλλά κυρίως προσβάλλει εμένα. Επειδή ο κ. Δέμπας και το περιβάλλον του δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τη συμφωνία σε ανθρώπους που γνωρίζουν, σε άλλους ανθρώπους που έχουν ανησυχίες ή δε γνωρίζουν περί της συμφωνίας, λέει ότι απλά υπάρχει και έγινε μία συζήτηση. Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει. Υπάρχει συμφωνία παρουσία ανθρώπων. Η τιμή και ο λόγος είναι τα μόνα πλούτη που συνοδεύουν έναν άντρα και δεν επιτρέπω σε κανέναν αυτά να τα αμφισβητήσει», σημείωσε ο κ. Παναγιωτίδης.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να τηρηθεί η συμφωνία»

«Κάποιοι έχουν πάρει την πρωτοβουλία και βρέθηκαν περί τα τέλη Νοεμβρίου και συζήτησαν το τι θα γίνει με τη συμφωνία. Μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον κ. Δέμπα για να του το θυμίσουν, αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα δεν υπάρχει καμία πρόθεση να τηρηθεί η συμφωνία. Έχω την άδειά τους να αναφέρω τα όνοματά τους, γι’ αυτό και το έκανα. Εγώ πάνω από όλα βάζω το Επιμελητήριο και δεν έχω διάθεση να δημιουργήσω πρόβλημα στον θεσμό, αλλά πρέπει να προστατέψω και τον εαυτό μου», δήλωσε ο κ. Παναγιωτίδης.