«Κρανίου τόπος» τα χωράφια, αγωνία, αναμονή και απόγνωση για τους αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Παγγαίου

Η καθυστέρηση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ κρατάει «ανενεργές» και τις αμπελοκαλλιέργειες-Επιστολή του του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και αγρότη, Γεράσιμου Ζουμπλιού προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Σε απόγνωση οι αμπελοκαλλιεργητές του δήμου Παγγαίου, καθώς αναμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν τα αμπέλια από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις το 2019, με αποτέλεσμα να «τρέχουν» οι οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες αν δεν καλυφθούν, θα μείνουν ακαλλιέργητα τα χωράφια και το 2020, «χρεώνοντας» άλλη μια καταστροφική χρονιά για τους αγρότες του δήμου.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και αγρότης, Γεράσιμος Ζουμπλιός, εκφράζει τις αγωνίες των αγροτών σε μια επιστολή -τη 2η κατά σειρά- την οποία έστειλε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με το ερώτημα για το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις να κυριαρχεί.

«Υπάρχει αγανάκτηση και ταυτόχρονα αγωνία σχετικά με τα πορίσματα και τις αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν εκατοντάδες συμπολιτών και συναδέλφων αγροτών και αυτό το διαπιστώνω το τελευταίο χρονικό διάστημα σε καθημερινές συζητήσεις και επαφές. Δέχομαι καθημερινά ερωτήματα για το τι γίνεται όσο αφορά τις αποζημιώσεις. Προσπαθώ να μάθω και εγώ μέσα από φορείς και επαφές σε πιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες. Έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική σαιζόν και ήδη οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να αγοράσουν λιπάσματα, να χρησιμοποιήσουν εργατικό προσωπικό, να φυτέψουν νέες παραγωγές, αλλά εξαιτίας της υπάρχουσας κατάστασης οι τσέπες των αγροτών είναι πανί με πανί. Επίσης με προβληματίζει το γεγονός ότι ο κάθε φορέας ή πολιτικό πρόσωπο μάς δίνουν μια διαφορετική εκδοχή όσον αφορά τις ημερομηνίες των πορισμάτων και της πληρωμής που όπως παραδέχονται όλοι έχουν ήδη αργήσει», σημειώνει σε δηλώσεις του ο κ. Ζουμπλιός.

«Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι από τα τέλη του 2018 έχουν να δούνε ”ζεστό” χρήμα από τις παραγωγές τους και αυτή την στιγμή έχουν τεράστιο πρόβλημα. Όποιος δεν έχει βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις δεν θα αντιληφθεί το πρόβλημα που βιώνουν πολλοί συνάδελφοι αγρότες στον δήμο Παγγαίου. Μακάρι αυτά που σας λέω να ήταν λαϊκισμός, όμως είναι η πραγματικότητα και για αυτόν τον λόγο έστειλα για 2η φορά επιστολή προς το πρόεδρο του ΕΛΓΑ», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου.

«Να αναφέρω επίσης τα απόνερα των περσινών ζημιών για τα οποία ήδη υπάρχουν αναφορές σχετικά με προβλήματα σε αμπελώνες. Τα αμπέλια που δέχθηκαν τις χαλαζοπτώσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ελλείψεις ματιών η βεργών, καθώς τα χτυπήματα του χαλαζιού στις περσινές βέργες και στα κλήματα δημιούργησαν πληγές. Αποτέλεσμα είναι το αμπέλι να μην μπορεί να πετάξει βλαστάρια, φύλλωμα και φυσικά και καρπό. Αυτό σημαίνει άλλη μια χρονιά για τους χαλαζοχτυπημένους αμπελώνες χωρίς παραγωγή και άρα οικονομική ζημιά για τον παραγωγό. Αυτή η συνέπεια και ζημιά δυστυχώς δεν θα αποζημιωθεί», αναφέρει ο κ. Ζουμπλιός.

«Μετά τα περσινά γεγονότα έχουν ξηλωθεί πολλά στρέμματα από την ποικιλία σουλτανίνα με τους αγρότες να ψάχνονται για διαφορετική ποικιλία αμπελιού ή άλλου είδους καλλιέργεια, όπως για παράδειγμα την ελιά. Όπως και να έχει, μια νέα προσπάθεια φύτευσης άλλης ποικιλίας ή καλλιέργειας προϋποθέτει και ρευστό κάτι για το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει όλοι οι φορείς να συστρατευθούν για να επέλθει άμεση πληρωμή της ζημιάς προς τους παράγωγους και να “παγώσουν” για κάποιο χρονικό διάστημα οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, την ύδρευση και άρδευση κτλ ώστε να μπορούν οι ζημιωμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο», σχολιάζει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Γεράσιμος Ζουμπλιός

Η επιστολή του Μάκη Ζουμπλιού στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Αγαπητέ Πρόεδρε και Δ.Σ. του ΕΛΓΑ. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι σταφυλοπαραγωγοί του Δήμου Παγγαίου Καβάλας ύστερα από ζημίες στους αμπελώνες οι οποίες προήλθαν από χαλαζοπτώσεις στις 10/7/2019 στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερών Δήμου Παγγαίου και τις βροχοπτώσεις στις 24/09/2019 σε όλον τον Δήμο Παγγαίου.

Δυστυχώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και δεν έχουμε τα εφόδια που χρειάζονται για να εκτελέσουμε τις εργασίες μας.Δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά υλικών, λιπασμάτων, φύτευση νέων αμπελώνων και ακόμη δεν υπάρχει χρήμα για την πληρωμή του εργατικού προσωπικού που χρειαζόμαστε. Φθάσαμε στα τέλη Ιανουαρίου και δεν γνωρίζουμε τα πορίσματα αλλά και το πότε θα πληρωθούμε.

Η καθυστέρηση των πορισμάτων και η συνέπεια αυτών των καθυστερήσεων, δηλαδή η καθυστέρηση τις αποζημίωσης, έχουν φέρει τους σταφυλοπαραγωγούς της περιοχής του Δήμου Παγγαίου σε πραγματική απόγνωση. Από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς (2019) δεν υπάρχει χρηματικό ρευστό από τους παραγωγούς που έχασαν όλη την παραγωγή τους από τις καιρικές συνθήκες που ανάφερα παραπάνω. Συνέπεια όλων αυτών είναι η μη πληρωμή σε υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (ΕΦΚΑ,ΕΛΓΑ,ΕΦΟΡΙΑ,ΑΡΔΕΥΣΗ) αλλά και σε τρίτους, όπως εργατικό προσωπικό, γεωπόνους και λοιπούς οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες και προϊόντα και ήταν σε εκκρεμότητα η πληρωμή τους

Μέσα σε όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι και η μεγάλη καθυστέρηση ελέγχου και πληρωμής σταφυλοπαραγωγών και γενικά αγροτών που συμμετείχαν στο υπομέτρο 5.1 ”Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων” καθώς πολλοί είτε επί πιστώσει είτε με απευθείας πληρωμές επένδυσαν σε ένα πρόγραμμα για το οποίο είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν άμεσοι έλεγχοι και πληρωμές αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά.

Εκπροσωπώντας την κοινότητα της Νέας Περάμου, αλλά και σαν αγρότης της περιοχής του Δήμου Παγγαίου σας μεταφέρω και εγώ αυτά τα δύο θέματα για τα οποία οι αγρότες και ειδικά οι σταφυλοπαραγωγοί συνάδελφοί μου καθημερινά αναρωτιούνται ποια είναι η πορεία τους, καθώς η αβεβαιότητα, αλλά και η έλλειψη χρημάτων μας έχουν φέρει σε απόγνωση.

Παρακαλώ ενημερώστε μας για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών όσον αφορά τις αποζημιώσεις, διότι οι πιστωτές μας πιέζουν και με το δίκιο τους, ενώ ταυτόχρονα “τρέχουν” τα δάνεια και οι υποχρεώσεις μας χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτές.

Γεράσιμος Ζουμπλιός
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου
Δήμος Παγγαίου