Διεθνής αερολιμένας Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος»: Και επίσημα ανοίγει φτερά για μια νέα εποχή [φωτογραφίες]

Εγκαίνια των αναβαθμισμένων και ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Καβάλας παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της Fraport Greece, Alexander Zinell

Τα εγκαίνια των ανακαινισμένων και αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων του διεθνούς αερολιμένα της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου 2020, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, του τουριστικού και οικονομικού τομέα και φυσικά της Fraport Greece.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος, μάλιστα, σε άπταιστα αγγλικά καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Fraport Greece και ευχήθηκε το αεροδρόμιο της Καβάλας να αποτελέσει κόμβο επικοινωνίας πολλών ανθρώπων και να εγγυάται πάντα καλές πτήσεις.




Alexander Zinell: «Αυτή είναι μόνον η αρχή»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell, ο οποίος αναφερόμενος στις εργασίες αναβάθμισης των 14 αεροδρομίων τα οποία διαχειρίζεται η Fraport, μεταξύ αυτών και της Καβάλας, δήλωσε ότι «αυτή είναι μόνον η αρχή και το “Μέγας Αλέξανδρος” είναι το αεροδρόμιό σας, μια γέφυρα με την Ιστορία και τον Πολιτισμό και με όλον τον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτοντας ότι ο τουρίστας-επιβάτης των αεροπλάνων δεν επιλέγει τον προορισμό του λόγω του αεροδρομίου, αλλά λόγω του τόπου και της ομορφιάς του την οποία υπηρετεί το εκάστοτε αεροδρόμιο «και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να υπηρετούμε αυτόν τον υπέροχο τόπο με αυτό το αεροδρόμιο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι», ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στις επενδύσεις στις οποίες προχώρησε η Fraport Greece.

Με τη σειρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιntrakat, εταιρείας η οποία εκτέλεσε για λογαριασμό της Fraport τα έργα και Καβαλιώτης, Πέτρος Σουρέτης, έκανε λόγο «για ένα ξεχωριστό έργο το οποίο είναι διπλά ξεχωριστό για εμένα και συναισθηματικά», ενώ αναφέρθηκε και στη δυναμική του αεροδρομίου της Καβάλας, η οποία συμπαρασύρεται και από την τουριστική δυναμική της Καβάλας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έκανε λόγο για «μια σημαντική ημέρα για την ανάπτυξη της περιοχής μας», ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης ο οποίος σημείωσε ότι «πιστεύουμε πολύ στις προοπτικές ανάπτυξης τις οποίες δίνει το αεροδρόμιο», επισημαίνοντας, παράλληλα, το θέμα των πτήσεων από και προς την Αθήνα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνος Πεφάνης, κάνοντας λόγο για «μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή και καλούμε τη Fraport να δείξει και εκείνη τις ομορφιές του τόπου προβάλλοντάς τον».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ, Απόστολος Παυλίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κωστής Σιμιτσής και Θόδωρος Μαρκόπουλος, καθώς και ο διευθυντής του Kavala AirSea Show, Σμήναρχος ε.α., Παναγιώτης Γεωργιάδης, τον οποίο προσφώνησε, μάλιστα, ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Το πλάνο της εταιρείας και οι παρεμβάσεις στο «Μέγας Αλέξανδρος»

Το πλάνο της εταιρείας περιλάμβανε άμεσες, αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των επιβατών και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας τους. Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης, η Fraport Greece θα επενδύσει έως και το έτος 2021 το χρηματικό ποσό των 400 εκ. ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας, συνολικά, επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Ειδικότερα για τον αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος», οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν και θα γίνουν είναι οι εξής:

  • Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 2.029 m2 (τετραγωνικά μέτρα)
  • Αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού
  • Εγκατάσταση συστήματος HBS inline screening, για τον έλεγχο των αποσκευών
  • Αναδιαμόρφωση και επέκταση του πυροσβεστικού σταθμού
  • Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο
  • Αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών
  • Αλλαγή του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών
  • 20% αύξηση των σταθμών Check-in (από 8 σε 10)

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση