20 εκ. ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Καβάλας μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης

Το πρόγραμμα έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων-Για μια σημαντική εξέλιξη έκανε λόγο ο Κώστας Αντωνιάδης-Οι απαντήσεις στην αντιπολίτευση της ΠΑΜ-Θ

Περίπου 20 εκ. ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, μέσω του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020.

Ο κ. Αντωνιάδης πληροφόρησε ότι συνολικά στον Νομό Καβάλας υποβλήθηκαν 431 ατομικά Σχέδια Βελτίωσης, από τα οποία εγκρίθηκαν τα 316, ήτοι το 73,3%, ενώ στις ομάδες παραγωγών είχαν υποβληθεί 12 Σχέδια τα οποία εγκρίθηκαν στο σύνολό τους.

«Τα χρήματα που “πέφτουν” στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ανέρχονται περίπου στα 20 εκ. ευρώ, από τα 75 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ευχαριστώ το προσωπικό και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καβάλας για την προσπάθειά τους, που είχε ως στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών ένταξης και υλοποίησης του προγράμματος 2014-2020. Αναφερόμαστε στα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του εισοδήματος των γεωργών, αλλά και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε αρχικά περίπου 29 εκ. ευρώ και στη συνέχεια, «χάρη στην πίεση που άσκησε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, αλλά και εγώ μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατέστη δυνατή μια επιπλέον εξασφάλιση χρηματοδότησης του ποσού των 46 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέλθει το ποσό της χρηματοδότησης για τα Σχέδια Βελτίωσης της Περιφέρειάς μας στα 75 εκ. ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό για να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα Σχέδια Βελτίωσης. Η Περιφέρεια και εγώ προσωπικά στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα ο οποίος αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ ο πρόεδρος των Γεωπόνων της ΠΕ Καβάλας, Γιώργος Μπαλίκας, τόνισε ότι «ο κλάδος μας ζητά ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά η Περιφέρειά μας έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης με επιδοτήσεις τέτοιου τύπου».

«Κάποιοι βιάστηκαν να μας επικρίνουν»

Ο κ. Αντωνιάδης απάντησε και σε όσους εκ της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου επέκριναν την πολιτική της διοίκησης, λέγοντας ότι βιάζονται και ασκούν κριτική πριν δουν τα τελικά αποτελέσματα. «Επειδή ακούστηκαν διάφορα σχόλια, κυρίως από τους συναδέλφους μου περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, πρέπει να πω ότι ίσως βιάστηκαν, γιατί είχαν δει την αρχική χρηματοδότηση από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν είδαν τα τελικά σχέδια τα οποία εγκρίθηκαν για την περιοχή μας. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερα κίνητρα στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα μετέχουμε ως ΠΕ Καβάλας στην Fruit Logistica στη Γερμανία, ενώ ακολουθεί στην Καβάλα η “Συνέργεια”», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.