Μικροεπαγγελματίες Καβάλας: Οι πεζόδρομοι φτιάχτηκαν για να κυκλοφορεί και να ψωνίζει ο κόσμος και ΟΧΙ για να οικοδομηθούν

Κάνουν λόγο για μη ισότιμη μεταχείριση καταστημάτων εστίασης και εμπορικών επιχειρήσεων-Επιστολή διαμαρτυρίας με φωτογραφίες και έκκληση στον δήμο Καβάλας να αναλάβει τις ευθύνες του-Το πρόβλημα, οι λύσεις και οι ενέργειες των επαγγελματιών από εδώ και πέρα

Σε απόγνωση οι μικροεπαγγελματίες της πόλης της Καβάλας και δη όσοι δραστηριοποιούνται στους πεζοδρόμους, στην καρδιά του κέντρου, καθώς όπως λένε, πέρα από την κρίση, έχουν να αντιμετωπίσουν την άνιση μεταχείρισή τους από την προηγούμενη και τη νυν Δημοτική Αρχή, όσον αφορά τον Κανονισμό της χρήσης των πεζοδρόμων, καταγγέλλοντας ότι δίνεται «αβάντα» στα καταστήματα εστίασης και κυρίως στις καφετέριες και όχι στις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες «βλέπουν» στους πεζοδρόμους μια άνιση μεταχείριση.

Το δια ταύτα των μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι ήδη από το καλοκαίρι του 2018 επισήμαναν το πρόβλημα με επιστολή τους προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους την οποία απέστειλε ο Γιώργος Τσαλόγλου, εκπροσωπώντας πάνω από 30 μικροεπαγγελματίες του κέντρου της πόλης, οι παράγκες και οι μόνιμες κατασκευές των καταστημάτων εστίασης εμποδίζουν τον κόσμο να μπει στους πεζοδρόμους για να ψωνίσει, κλείνοντας στην ουσία τον δρόμο, καθώς αφήνουν ελάχιστο περιθώριο από το οποίο με το ζόρι περνούν δυο άνθρωποι.

Οδός Ερμού

Οι μικροεπαγγελματίες ξεκαθαρίζουν ότι σκοπός τους δεν είναι να καταφερθούν ενάντια στους επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση, αλλά να θέσουν τη διοίκηση του δήμου προ των ευθυνών της, ώστε να υιοθετήσει μια ισότιμη και δίκαιη πολιτική για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στους πεζοδρόμους.

Οι μικροεπαγγελματίες δηλώνουν ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, καθώς ήδη έχουν κοινοποιήσει το πρόβλημά τους –παραθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις λύσεις– στον δήμο Καβάλας και δεν έχουν δει μέχρι τώρα κάποια ανταπόκριση, ενώ σημειώνουν ότι πέρα από την εμπορική κίνηση, η αλόγιστη «κατάληψη» των πεζοδρόμων από τραπεζοκαθίσματα, μόνιμες κατασκευές, αυτοκίνητα και μηχανάκια επηρεάζει και την ασφάλεια των δημοτών, τη στιγμή που σε μια φωτιά ή ένα ατύχημα, για παράδειγμα, δε χωράει ούτε πυροσβεστικό όχημα ούτε ασθενοφόρο.

Οδός Φιλελλήνων

Η επιστολή των μικροεπαγγελματιών

Έπειτα από συνεννόηση και πλήρη ταύτιση απόψεων και κοινής γραμμής με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον πρόεδρο τον Β. Λεμονίδη και τον κύριο Γ. Κελγιώργη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και μέλος του Επιμελητηρίου κ. Ι. Παναγιωτίδη και έπειτα από συζητήσεις με το Εμπορικό Επιμελητήριο υπήρξαν επανειλημμένες συναντήσεις, (σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος, καταστήματα που ασκούν εμπορία) με την τότε διοίκηση του Δήμου δήμαρχο κ. Δ. Τσανάκα, Ηλία Καλανταρίδη, υπεύθυνο Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Γεώργιο Γραμμένο, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι το αίτημα είναι δίκαιο και θα βρεθεί λύση, ώστε να φανούν τα καταστήματά μας στους υποψήφιους πελάτες, καθώς έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις φαντάσματα.

Μιας και οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν καταλάβει όλη την αγορά με εκατοντάδες παράγκες και τραπεζοκαθήσματα που έχουν στηθεί έξω από τα καταστήματα τους στους κοινόχρηστους δρόμους, έπειτα από την ασύδοτη αδειοδότηση με τις ευλογίες και την ανοχή του δήμου Καβάλας έχουν καταληφθεί πεζοδρόμια και πεζόδρομοι, ακόμη και δρόμοι.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που έγινε θέμα και υπήρξε ολόκληρο ρεπορτάζ από τηλεοπτικό σταθμό στις 25/11/2018 (το οποίο έφερα εις γνώση σας στις 14-10-19). Έπειτα από όλες αυτές τις ενέργειες και μέχρι σήμερα 24/11/2019 ουδεμία ενέργεια έχει γίνει από μέρος του Δήμου Καβάλας, αντιθέτως η κατάσταση επιδεινώθηκε σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο δήμος έχει και πρέπει να έχει συνέχεια, εμείς αναγνωρίζουμε όμως ως νεοεκλεγείς δήμαρχος που είστε ότι πρέπει να παρουσιάσουμε ξανά το πρόβλημα στον δήμο.




Σαν ύστατη προσπάθεια λύσης του προβλήματος αυτού σας καλούμε να δώσετε λύση και να αποδώσετε στους εμπόρους την αγορά ανοίγοντας προσβάσεις στους πελάτες μας.

Οι ενέργειες από εδώ και πέρα αν δε δοθεί λύση

Είδη έχουμε έρθει σε επαφή με δικηγορικό γραφείο για να κινηθούμε νομικά κατά του δήμου Καβάλας διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις καθώς και ασφαλιστικά μέτρα. Δημιουργείτε συνθήκες αθέμιτου συναγωνισμού και πολλά άλλα στα οποία δε θέλω να αναφερθώ την παρούσα στιγμή, μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων εστίασης.

Η απόγνωση που έχουν περιέλθει οι εμπορικές επιχειρήσεις από τη μη ισότιμη μεταχείριση καταστημάτων εστίασης και εμπορικών επιχειρήσεων είναι τεράστια, για τον λόγο αυτό θα προβάλουμε μαχητικά τα δίκαια αιτήματά μας σε όλα τα κανάλια τοπικής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας τόσο με συνεντεύξεις όσο και με βίντεο τα οποία είδη ετοιμάζονται και προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου θα αναδεικνύεται η έλλειψη βούλησης, η σκοπίμως προνομιούχα μεταχείριση υπέρ τον καταστημάτων εστίασης έναντι των εμπορικών επιχειρήσεων όσο αναφορά τη δόμηση τον κοινοχρήστων χώρων και τέλος η ανικανότητα του δήμου Καβάλας για δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση.

Εντοπισμός προβλημάτων και λύσεις

Όλες οι προσβάσεις είναι κλειστές στην αγορά του Αγίου Νικολάου και στο τετράγωνο ΟΤΕ-Ομόνοια-πλατεία-Βενιζέλου από αυτοκίνητα, μηχανάκια, τραπεζοκαθίσματα, παράγκες.

  • ΛΥΣΗ: Διαγράμμιση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ, κολωνάκια δεξιά και αριστερά, αστυνόμευση ώρες λειτουργίας αγοράς 09:00πμ-14:00μμ και 17:00-21:00μμ.

Οι πεζόδρομοι έχουν μετατραπεί σε παραγκοδρόμοι από τα καφέ και την εστίαση.

  • ΛΥΣΗ: Τραπεζοκαθίσματα ΜΟΝΟ έμπροσθέν των καταστημάτων τους. Όπως ισχύει και για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Η οδός Ερμού (παντοφλάδικα) από διαμπερές δρόμος έγινε αδιέξοδο. Η άδεια που δώσατε στο καφέ για τραπεζοκαθίσματα και παράγκα στη μέση του δρόμου έχει αφήσει 90cm διάδρομο σε δρόμο 6m.

  • Ισότιμη μεταχείριση σε όλες τις επιχειρήσεις, εμπορικές και εστίασης. ΝΑ ΔΩΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στις εμπορικές επιχειρήσεις με αυτών στην εστίαση ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟ ΚΑΦΕ—-ΠΑΡΑΓΚΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ. ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
  • Αν έχεις την κατάρα να έχεις εμπορική επιχείρηση και να είσαι ανάμεσα σε δύο καφέ έχεις καταστραφεί. 10m2 το καφέ 1m2 η εμπορική επιχείρηση
Καφέ

παράγκα

 

 

εμπορική Εστίαση

Παράγκα

  • Παράπονα από πελάτες ότι δεν χωράνε να περάσουν
  • Δίδονται άδειες για τραπέζια σε στενούς δρόμους ενώνονται τα πλαίσια με τις τέντες στα οποία υπάρχουν κουρτίνες-λουλούδια-πανιά ώστε να κόβεται η ορατότητα και η ελεύθερη προσπέραση για τους διερχόμενους
  • Πεζόδρομοι σημαίνει να ξεχειλίζει από διερχόμενους πεζούς όχι από παράγκες και αυτοκίνητα
  • Η εστίαση έχει ηχορύπανση και απλώνει, απλώνει, απλώνει
  • Οι δρόμοι έγιναν πεζόδρομοι για να κυκλοφορεί ο κόσμος και να ψωνίζει ΟΧΙ να οικοδομηθούν
  • Η εμπορική επιχείρηση δίνει δουλειά στα καφέ και στην εστίαση ΟΧΙ τα καφέ στην εμπορική επιχείρηση: Ο Δήμος με τις αλόγιστες άδειες και την έλλειψη αστυνόμευσης κλείνει τις μικρές επιχειρήσεις και οδηγεί συνειδητά τον κόσμο στα πολυκαταστήματα

Ισότητα για όλες τις επιχειρήσεις:

  • Ίδια τετραγωνικά για όλους
  • ΙΔΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ για όλους

Η αγορά του Αγίου Νικολάου έγινε PARKING, στην Ομόνοια απαγορεύεται το PARKING φορτηγών, στην Ερμού- Μεγάλου Αλεξάνδρου-Δαρδανελίων γιατί επιτρέπεται η παράγκα;

  • Σε τμήματα της οδού Ομονοίας από τα καφέ και τα τραπεζοκαθίσματα δεν έμεινε πρόσβαση για πεζούς. Διπλό και τριπλό παρκαρισμένα αυτοκίνητα
  • Οι δρόμοι που θα έχει πρόσβαση ο πεζός πρέπει να είναι ενιαίος και στο κέντρο του εκάστοτε πεζόδρομου, και δεξιά και αριστερά ο εξωτερικός χώρος κάθε επιχείρησης και ΟΧΙ λιγότερο από 3,5 μέτρα ενιαία ΟΧΙ τμηματικά 1+1+1. Να μπορεί να μπει αυτοκίνητο για ανεφοδιασμό και πυροσβεστική
  • Το 2020 παρακαλούμε να προσέξετε τις άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που θα ανανεώσει, αλλά και θα εκδώσει ο δήμος Καβάλας, να λύνουν και όχι να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Δεν επιθυμούμε να βλάψουμε καμία άλλη επαγγελματική ομάδα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και κανένα να βλάψει τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μας

Ευχαριστούμε πολύ και είμαστε πεπεισμένοι ότι εσείς θέλετε να δώσετε λύση στο δίκαιο αίτημά μας. Και είστε αποφασισμένος όπως είπατε και προεκλογικά να συγκρουστείτε με πάσης φύσεως συμφέροντα για το καλό της πόλης και των δημοτών.