Στο «μικροσκόπιο» του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη η δυναμική των λιμανιών της Καβάλας

Συνάντηση με τον Γιώργο Φιλόσογλου και την Άννα Θυσιάδου με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και τον γεωστρατηγικό ρόλο της ΟΛΚ ΑΕ στη Μεσόγειο, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-Η ατζέντα της συνάντησης

Στο «μικροσκόπιο» της συνάντησης με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, Άννα Θυσιάδου και τον πρόεδρο της ΟΛΚ ΑΕ, Γιώργο Φιλόσογλου στην οποία παραβρέθηκαν ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και ο γεωστρατηγικός ρόλος της ΟΛΚ ΑΕ στη Μεσόγειο, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη συνέχεια της παρουσίας επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με επενδύσεις. Εξετάσθηκαν κοινές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η ενέργεια, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος επισήμανε στους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μπορεί τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει, λόγω της στρατηγικής της θέσης, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, των επενδυτικών δυνατοτήτων της, όπως και του παραγωγικού της πλούτου, πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς όπου οι ΗΠΑ έχουν τόσο επιχειρηματικό ενδιαφέρον όσο και πρωτοπόρες επιχειρήσεις με αμοιβαία οφέλη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διεξήχθη μια διεξοδική συζήτηση για όλα όσα σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε στα 4 λιμάνια αρμοδιότητάς μας, για τα οποία η συμβολή του κράτους των ΗΠΑ διαμέσου του αμερικανικού προξενείου, θα μπορέσει να χαρακτηρισθεί ως καταλυτικής σημασίας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πρόοδο που επιτελέστηκε σε αυτούς τους 4 μήνες. Νομίζω, ότι έχουμε μια φανταστική πρόοδο στην πορεία των έργων, αποτέλεσμα σκληρής-πολύωρης εργασίας και συνεργασίας. Το σύνολο των υπαλλήλων και εξωτερικών συνεργατών της ΟΛΚ ΑΕ απαλλαγμένοι από εγωκεντρισμούς και αλαζονεία προσπαθούμε να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία προκειμένου ο Οργανισμός να περάσει στον 21ο αιώνα, κάνοντας άλματα στον τομέα της τεχνολογίας και προφανώς σε θέματα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Εξέφρασε την επιθυμία πολύ σύντομα να είναι και πάλι μαζί μας προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις εκ νέου θέτοντας καινούργιους μακροπρόθεσμους στόχους, συνεχίζοντας αυτά τα οποία σήμερα συζητήσαμε».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΚ ΑΕ, Ειρήνη Βρανά, ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ, William (Chip) Laitinen, ο Σύμβουλος του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή της DFC,Caleb Charles McCarry,  καθώς και η επιτόπιος υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου, εμπειρογνώμονας πολιτικών και οικονομικών υποθέσεων, Ξένη Κοσμίδου.