Volkswagen: Μεγάλη επένδυση στη Θάσο με «μεσολάβηση» Φραγκογιάννη «βλέπουν» «ΤΑ ΝΕΑ» – Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών

Ο Καβαλιώτης Κώστας Φραγκογιάννης παραδέχθηκε ότι υπάρχει συνεργασία της κυβέρνησης με την γερμανική εταιρία – κολοσσό, ωστόσο, τόνισε ότι αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο

Μια πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα αποκαλύπτει η Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020. Το κεντρικό θέμα της εφημερίδας δεν είναι άλλο από την επερχόμενη «απόβαση» του γερμανικού κολοσσού στη Θάσο με στόχο τη μετατροπή του νησιού σε «smart island».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται η πρόθεση της Volkswagen να κατασκευάσει στη Θάσο πίστα αυτόνομης οδήγησης. Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι για τον λόγο αυτό έρχεται σήμερα (χθες) στην Ελλάδα αποστολή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για να εξετάσει τον χώρο, ενώ οι υπογραφές της συμφωνίας αναμένεται να «πέσουν» στα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου!

Το δημοσίευμα επίσης κάνει λόγο για τον ρόλο-κλειδί του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ωστόσο ιδιαίτερα φειδωλός και συγκρατημένος εμφανίστηκε με σύντομη αλλά σημαντική δήλωση του το απόγευμα της Τετάρτης (12/2).

Ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών μετέβη στη Θάσο με εκπροσώπους της Volkswagen  και μετά την επιθεώρηση που έγινε, προέβη στην ακόλουθη δήλωση στη «ΝΕ». «Σήμερα υπήρξε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας  «ΤΑ ΝΕΑ».  Είναι γεγονός ότι η κυβέρνησή μας υποστηρίζει την καινοτομία, την ηλεκτροκίνηση. Συνεργαζόμαστε με την Volkswagen προκειμένου να εκπονήσουμε από κοινού μια μελέτη βιωσιμότητας για την ηλεκτροκίνηση. Η Θάσος εξετάζεται μαζί με άλλα νησιά προκειμένου να εκπονήσουμε την παραπάνω μελέτη, αλλά ακόμη το θέμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει πάντα να γίνονται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όταν καταλήγουν κάπου θετικά, τότε θα πρέπει να γίνονται και οι ανακοινώσεις».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωσή του Υπουργείου εξωτερικών που επιβεβαιώνει τη συνάντηση με ανώτερα στελέχη της Volkswagen, αλλά και την επίσκεψη στην περιοχή της Καβάλας και της Θάσου προκειμένου να  γίνει μια πρώτη αξιολόγηση για την καταλληλότητα της περιοχής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ερευνών και εξέλιξης οχημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της για την ηλεκτροκίνηση υποδέχεται στις 12-13 Φεβρουαρίου κλιμάκιο στελεχών της Volkswagen  για την εν εξελίξει μελέτη σκοπιμότητας που εκπονεί η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, για project που αφορά ηλεκτροκίνηση σε νησιά.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και τα στελέχη της Volkswagen που επισκέπτονται την Καβάλα και τη Θάσο θα κάνουν επιτόπια  αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέγονται για την μελέτη αυτή. Αντίστοιχη διαδικασία συλλογής στοιχείων συγκοινωνιακού φόρτου και οδικών δικτύων έχει προηγηθεί από στελέχη της Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και για άλλα νησιά.
Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των στοιχείων και την ολοκλήρωση της μελέτης. Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για την Ελλάδα, όπως η  Volkswagen δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας φέρουν αποτέλεσμα».