Χριστιάνα Καλογήρου: Το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη δεν υποβαθμίζει το λιμάνι της Καβάλας

Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΚ και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού για θέματα ανάπτυξης-Τι είπε για τη Θάσο και τον ρόλο του «Απόστολος Παύλος»

Την Καβάλα επισκέφτηκε η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, όπου είχε επαφές με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Γιώργο Φιλόσογλου και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού, Άννα Θυσιάδου στο πλαίσιο των διαλόγων οι οποίοι γίνονται ανά την Ελλάδα για τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, καθώς και για το σχέδιο θαλάσσιας πολιτικής στα νησιά.

«Τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη δεν υποβαθμίζουν το λιμάνι της Καβάλας»

«Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης έχει ειδικά ζητήματα ανάπτυξης και βεβαίως εδώ το λιμάνι της Καβάλας έχει έναν ειδικό και πολύ σημαντικό ρόλο, ως ο λιμένας που διασυνδέει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με τα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση με την Ευρώπη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εδώ στην Καβάλα υπάρχει ένας ειδικός ρόλος στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της χώρας. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη είναι σημαντική, είναι αιτούμενο των τοπικών κοινωνιών πολλών χρόνων. Εμείς σε μία προσπάθεια να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, έχει ήδη εγκριθεί από το ΣΑΣ και έχει προχωρήσει η διαδικασία, ώστε ένα δρομολόγιο κατά τη χειμερινή περίοδο να προσεγγίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη κίνηση είναι και αυτή που έχει γίνει για τη διασύνδεση των Σποράδων με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χωρίς βεβαίως σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζεται ή να υποβιβάζεται η διασύνδεση με το λιμάνι της Καβάλας, που άλλωστε αυτή είναι και η πύλη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου προς τη Βόρεια και την υπόλοιπη Ελλάδα», δήλωσε η κ. Καλογήρου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Καβάλας

Σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, η κ. Καλογήρου στις δηλώσεις της τόνισε: «Νομίζω ότι το μέλλον θα τα δείξει όλα αυτά και θα αποδείξει ακριβώς το τι πραγματικά μπορεί να γίνει σε αυτήν την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με δεδομένο ότι και η γεωγραφική της θέση είναι αυτή που προσδιορίζει τα μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως επίσης και η όλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα».

Ένα έξτρα δρομολόγιο διασύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο

Αναφορικά με τα λιμάνια της Θάσου και της Σαμοθράκης, η κ. Καλογήρου τόνισε: «Πάντα υπάρχουν περιθώρια να γίνουν έργα που αναβαθμίζουν τις λιμενικές εγκαταστάσεις και αυτό είναι μία σημαντική και αναπτυξιακή παράμετρος. Γνωρίζουμε όλοι ότι ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης ενός νησιού είναι οι λιμενικές υποδομές του. Βεβαίως, όλα αυτά δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, οι ανάγκες είναι πάρα πολλές, υπάρχει ένας συγκροτημένος σχεδιασμός στο πλαίσιο της κατάρτισης ολοκληρωμένης λιμενικής πολιτικής από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω ως μία πολύ καλή είδηση, είναι του ενός έξτρα δρομολογίου διασύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο. Δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα με τα έξτρα χρήματα που εξασφαλίσαμε για τις άγονες γραμμές να διασυνδεθεί η Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη και με τη Λήμνο, ώστε να έχουν έτι περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη».