Δέμπας σε Κυβέρνηση για κορονοϊό: Ανακοινώστε οριζόντια μέτρα στήριξης για όλους τους κλάδους!

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας σε Σταϊκούρα-Γεωργιάδη - Ζητά ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων στην υγειονομική κρίση

Όταν περάσει η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, θα πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και πάλι. Την ανάγκη αυτή τονίζει σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Μάρκος Δέμπας, καλώντας την Κυβέρνηση να ανακοινώσει οριζόντια μέτρα για όλους τους κλάδους του επιχειρείν, για όλους τους ΚΑΔ…

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απευθύνει το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της Καβάλας και όχι μόνον στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, κοινοποιώντας το και στη Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Δέμπα.

Στήριξη των επιχειρήσεων

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Είναι βέβαιο ότι καθημερινά γίνεσθε αποδέκτες αιτημάτων και παρατηρήσεων για την απρόσμενη και ραγδαία κρίση που έχει δημιουργηθεί. Σήμερα, πλέον της Δέσμης μέτρων, ανακούφισης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της κοινωνίας, που έχετε ανακοινώσει και που είναι στην πολύ σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να μην αγνοείται, ότι ΟΛΟΙ οι κλάδοι της οικονομίας, έχουν δεχτεί σφοδρή πίεση και χτυπηθεί αλύπητα, και ακόμη και αυτές οι επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία, ουσιαστικά υπολειτουργούν, με δραματική πτώση του τζίρου τους.

Είναι απαραίτητο επομένως και σας καλούμε να κατανοήσετε αυτή την κατάσταση και να ανακοινώσετε οριζόντια μέτρα στήριξης για όλους τους κλάδους, για όλα τα ΚΑΔ, για όλες τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που πραγματικά πλήττονται και καταστρέφονται.




Τα μέτρα, όπως αναστολή πληρωμών των πάσης φύσεως οφειλών, δημοσιονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών, προστίμων και κάθε είδους ρυθμίσεων, η μη σφράγιση των επιταγών, η αναστολή των πάσης φύσεως δικαστικών αναγκαστικών εκτελέσεων, όπως πλειστηριασμοί, η στήριξη της πολιτείας του μικτού μισθού των εργαζομένων, θα πρέπει να έχουν εφαρμογή για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας μας.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η υγειονομική κρίση είναι παροδική και ευχόμαστε σύντομα να τελειώσει με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Η αγωνία όλων μας, κυριολεκτικά είναι τι θα συμβεί την Επόμενη Ημέρα. Όταν περάσει αυτή η κρίση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν. Αλλά πώς θα γίνει αυτό; Θα βγούνε λαβωμένες και οι ίδιες, αλλά και οι καταναλωτές – πελάτες.

Είναι απαραίτητο επομένως, πλέον των πολύ σημαντικών μέτρων ανακούφισης, να σχεδιασθεί και ανακοινωθεί Δέσμη μέτρων, ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για να έχουν την δυνατότητα την επόμενη μέρα, που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις, να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Τόσο οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού όσο και οι εξαγγελθείσες προτάσεις της ΕΚΤ, του EUROGROUP, του ECOFIN, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονώνουν την αισιοδοξία ότι επιτέλους παίρνονται άμεσα οι τολμηρές αποφάσεις, που δίνουν την δυνατότητα, της απαραίτητης ρευστότητας και ευελιξίας στα κράτη μέλη.

Η κάθε επιχείρηση, το κάθε ΑΦΜ, είναι αναγκαίο την ημέρα επαναλειτουργίας και επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα, να έχει την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, για να μπορέσει να πληρώσει τις λειτουργικές και όχι μόνο δαπάνες της. Μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα που διάθετέ έχετε την πλήρη εικόνα της κάθε επιχείρησης, σε απαιτήσεις. Αυτά τα απαιτούμενα κεφάλαια επανεκκίνησης, πρέπει να είναι διαθέσιμα την κρίσιμη στιγμή, αλλιώς φοβάμαι ότι τα χειρότερα θα τα βρούμε μπροστά μας.

Μέσα από τους διαθέσιμους πόρους που έχετε πλέον,  πρέπει οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν από το τραπεζικό σύστημα άτοκα κεφάλαια κίνησης, επίσης μέσω των κοινοτικών πόρων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να γίνουν ελαστικότεροι οι κανόνες για την καταβολή επιδοτήσεων, να αυξηθεί η ρήτρα του καθεστώτος ενισχύσεων (de minimis), από 200.000€ σε 500.000€, και γενικότερα να υπάρξει η άμεση δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό.

Επιτρέψτε μου να σας παροτρύνω, στην δημιουργία Επιτελικής Ομάδας, που να ασχολείται αποκλειστικά, με τον σχεδιασμό, ανάλυση, και υποβολή δράσεων, για την Επόμενη Ημέρα  και μέσα από συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Fora, να προτείνονται πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν, την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα είναι στην διάθεση σας.

Το έργο σας είναι δύσκολο και σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε ανακοινώσει μέχρι σήμερα και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο, με σωστές και γρήγορες αποφάσεις, προς όφελος της κοινωνίας μας».