Καβάλα: «Μηδένισε» η επιβατική κίνηση από και προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Αποκαρδιωτικά τα νούμερα λόγω κορονοϊού-Πόσα έσοδα εξανεμίστηκαν για την Ελληνική ναυτιλία-Το βλέμμα στραμμένο στο καλοκαίρι για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος-Ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων στη Ναυτιλία

Μπορεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να στηριχθεί η Ελληνική ακτοπλοΐα (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα για τις εταιρίες και τους εργαζομένους στην Ελληνική ναυτιλία και όσο βαθαίνει η κρίση τόσο μεγαλώνει η ανησυχία τους, καθώς φαντάζει ήδη δύσκολο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πλοία BLUE STAR MYKONOS και AQUA BLUE καταπλέουν και αποπλέουν από το λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με ελάχιστους, έως και καθόλου επιβάτες, παρά μόνο με φορτηγά.




Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι «το 2020 η απώλεια εσόδων των Ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ, δηλαδή αναμένεται μείωση 45,12%. Η κατάσταση αυτή ήδη παίρνει διαστάσεις και απειλείται ο κλάδος μας με κατάρρευση η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες όχι μόνον την τρέχουσα περίοδο, αλλά και την περίοδο μετά την κρίση».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Από τον Πειραιά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τις 16 Μαρτίου έως και τις 22 Μαρτίου του 2020 μετακινήθηκαν 3.800 επιβάτες, έναντι 13.800 το ίδιο διάστημα του 2019, με την πτώση να φτάνει το 72,46%.

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση φορτηγών αυτοκινήτων, υπάρχει σταδιακή καθημερινή μείωση λόγω της υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητος, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων στα νησιά, ενώ λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ο ΣΕΕΝ εκτιμάει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της διακίνησης επιβατών και οχημάτων την περίοδο του Πάσχα. Παράλληλα, οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι πλέον ανύπαρκτες.