Μέτρα για τη στήριξη της Οικονομίας μετά τον κορονοϊό ζητά ο Μάρκος Δέμπας

«Γενναία μέτρα που δεν έχουμε ξαναδεί» ζητά με επιστολή προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας

Την άμεση ανακοίνωση δέσμης μέτρων που που να αφορά όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους για την «επόμενη ημέρα» της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, έτσι ώστε «να δοθεί το μήνυμα της αισιοδοξίας και της δυνατότητας ανάκαμψης της οικονομίας» ζητά ο Μάρκος Δέμπας με επιστολή του προς όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισημαίνει στην επιστολή του ότι η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί «γενναία μέτρα, που δεν έχουμε ξαναδεί και αποφάσεις που θα πρέπει να αγγίξουν την πραγματική οικονομία άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Δέμπα.

Έσοδα δεν υπάρχουν, αλλά οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν…

«Είμαστε πλέον στην φάση, όπου τα πρώτα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων τους και των ευάλωτων ομάδων, ολοκληρώνονται σε μια πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να συγκρατήσουν την συνοχή της κοινωνίας.

Τα δύσκολα όμως τώρα ξεκινάνε και η επόμενη ημέρα επανεκκίνησης της οικονομίας, μας βρίσκει με πολλά προβλήματα, σωρευμένες ανάγκες και απαιτήσεις, αγωνία για το πως θα κατορθώσουμε να επιβιώσουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Είναι κατανοητό σε όλους ότι αυτό το διάστημα τίποτα δεν λειτουργεί, έσοδα δεν μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων, αλλά οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν. Οι λογαριασμοί ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, ενοίκια, συντηρήσεις εξοπλισμών, προμήθεια πρώτων υλών, εμπορευμάτων, απαιτήσεις δημοσίου και ασφαλιστικών οργανισμών (άσχετα που δόθηκαν παρατάσεις, θα τις βρούμε μπροστά μας), οι υποχρεώσεις του  προσωπικού, δεν σταμάτησαν και συνεχίζουν να συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα  την επόμενη ημέρα που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις μας, όλα αυτά να πρέπει  να τακτοποιηθούν, στραγγαλίζοντας περαιτέρω την επιχειρηματικότητα.

Απαιτούνται γενναία μέτρα, που δεν έχουμε ξαναδεί και αποφάσεις που θα πρέπει να αγγίξουν την πραγματική οικονομία άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς.

Το κρίσιμο σημείο και αυτό που ζητούμε όλοι μας, είναι η πραγματική ρευστότητα, διαμέσου της  πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης, σε φθηνό χρήμα, που πρέπει να είναι εύκολη  με απλές διαδικασίες , μη χρονοβόρα , και για όλους. Πολύ απλά η κάθε επιχείρηση χρειάζεται εκείνα  τα κεφάλαια, που θα της δώσουν την δυνατότητα επανεκκίνησης και συνέχισης της δραστηριότητας της.

Προτείνουμε επομένως:

  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε ενεργό ΑΦΜ, να μπορεί να το αντλήσει άτοκα από διαθέσιμα κονδύλια, τουλάχιστον το 10% του κύκλου εργασιών του, τα οποία θα επιστραφούν σε επτά έτη.
  • Ενεργοποίηση κονδυλίων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών, καθώς και επιδότησης υφιστάμενων αλλά και νέων θέσεων απασχόλησης, με ποσοστό ενίσχυσης τουλάχιστον 55% ειδικότερα από πόρους του ΕΚΤ.
  • Επιδότηση της απασχόλησης, με την ενεργοποίηση του μέτρου επιδότησης του μισθολογικού κόστους με 12%.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα
  • Επιδότηση κόστους μεταφοράς (μέσω μείωσης τελών κυκλοφορίας & επιστροφής φόρου στα καύσιμα),
  • Τροποποίηση του Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων “De minimis” (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) και αύξηση του ποσού τριετίας, από τις 200.000€ στις 800.000€.
  • Στήριξη του τουριστικού κλάδου με voucher διακοπών σε συνταξιούχους, ανέργους, μισθωτούς.
  • Μείωση ΦΠΑ στο 18%, για όλους τους κλάδους, ενώ για τους κλάδους εστίασης και Τουρισμού στο 13% και στο 6% αντίστοιχα, με σκοπό την δημιουργία ρευστότητας στην αγορά, τουλάχιστον για 2 χρόνια.
  • Πλήρης εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διασύνδεσης όλων των Υπηρεσιών μεταξύ τους
  • Δημιουργία ενός μεγάλου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ, για επενδυτικά αναπτυξιακά έργα, άμεσα υλοποιήσιμα.

Δυστυχώς η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε αυτή θα τελειώσει.

Πρέπει όμως άμεσα να ανακοινωθεί μια Δέσμη Μέτρων, που να αφορά σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους – να μην αποκλείεται καμία επιχείρηση με άμεση εφαρμογή, για την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα της αισιοδοξίας και της δυνατότητας ανάκαμψης της οικονομίας.

Καλή δύναμη σε όλους».