Μπάνιο με… κανόνες: Πώς θα είναι το «καλοκαίρι του κορονοϊού»; Η άποψη ενός λοιμωξιολόγου

Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες με χιλιάδες λουόμενους, ενώ θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας διαμηνύει ο Νίκος Σύψας, σχολιάζοντας ότι «είμαστε στο 2ο ημίχρονο της εξέλιξης της νόσου, αλλά...»

Μία περιγραφή για το πώς θα είναι το καλοκαίρι που έρχεται έκανε μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Όπως τόνισε το «καλοκαίρι του κορονοϊού» που έρχεται θα πρέπει αναγκαστικά να το ζήσουμε με κανόνες. «Μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε αλλά με κανόνες. Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Και επίσης θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας. Από εδώ και πέρα θα ζούμε με κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Σύψας τόνισε, για άλλη μια φορά, την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα, καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης, όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία και τα κρουαζιερόπολοια.

«Δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη, με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση και το σύστημα υγείας να μην αντέξει», είπε και έκρινε πως «είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού και έτσι να μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση».

Στον γενικό πληθυσμό εξήγησε ότι «έχουμε δει το χειρότερο», όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό. Ο κ. Σύψας είπε επίσης ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό και απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.

Ο καθηγητής εξήγησε τέλος ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα και οι εστίες υπερμετάδοσης οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

*Πηγή: dikaiologitika.gr