Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος ζητά τη λήψη δίκαιων μέτρων για τη στήριξη του κλάδου εν μέσω κορονοϊού έτσι ώστε «να μη μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε οικονομική καταστροφή»

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου των κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το οποίο ζητούν την δίκαιη στήριξη των κτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας με προτεραιότητα σε όσους πλήττονται πραγματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκο Δημόπουλο και το μέλος του ΔΣ Γιάννη Κυριακούδη από τη Θάσο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο γραμματέας της ΝΕ Μπόνος Θεόδωρος, η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου και οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου.

Αρχικά εκφράστηκε από την πλευρά των κτηνοτρόφων η έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η περίοδος της κρίσης που όλοι βιώνουμε στην κτηνοτροφία και τονίστηκε ότι τα αίτια της κρίσης βρίσκονται στις αντιφατικές δηλώσεις Υπουργών και Μέσων Ενημέρωσης σχετικά με την κατανάλωση κρέατος αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα, με αποτέλεσμα η τιμή τους να μειώνεται αισθητά.

Με δεδομένο ότι μια μερίδα κτηνοτρόφων έχει εδώ και καιρό πουλήσει τα σφάγιά της, μια οριζόντια ενίσχυση δεν θα ήταν δίκαιη και θα ευνοούσε αυτούς τους οποίους δεν αγγίζει η πτώση των τιμών κατά την τρέχουσα περίοδο. Γι’ αυτό προτείνουν η όποια ενίσχυση, για να είναι δίκαιη, να δοθεί με βάση τα τιμολόγια με τα οποία πιστοποιείται η κατανάλωση και το ύψος της τιμής, ώστε να στηρίζει αυτούς που πραγματικά πλήττονται σήμερα.

Από την πλευρά μας εκφράσαμε την στήριξή μας στο δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων και τονίσαμε ότι είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει σήμερα με γενναία, δίκαια και εμπροσθοβαρή μέτρα τους κτηνοτρόφους, όπως οφείλει να στηρίξει και το σύνολο των πληττόμενων από αυτή την κρίση.

Επισημάναμε, τέλος, ότι με το συνολικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Μένουμε όρθιοι», εκτός από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ζητούμε:

  • τη λήψη μέτρων στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, ώστε να διατηρηθεί η εγχώρια ζήτηση κατά την διάρκεια της κρίσης
  • την άμεση στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων με το ποσό των 300 εκατομμυρίων
  • και την αναστολή έκδοσης λογαριασμών για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους φορείς του νομού μας τις επόμενες ημέρες, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και το συντονισμό των ενεργειών για την εξεύρεση λύσεων, ώστε να μην μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε οικονομική καταστροφή.

Δελτίο Τύπου