Κορονοϊός: Μεγάλα ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα προσανατολίζονται να μην ανοίξουν καθόλου το καλοκαίρι

Το «στοίχημα» του εσωτερικού τουρισμού και οι Ρουμάνοι οι οποίοι «ψηφίζουν» Καβάλα και Θάσο-Συγκρατημένη αισιοδοξία τουλάχιστον για τα μικρά καταλύματα, ξεκάθαρη η εικόνα όταν αρθούν τα μέτρα

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η φετινή θερινή περίοδος για τον τουρισμό, καθώς όλα θα εξελιχθούν στη σκιά του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, σπαζοκεφαλιά αποτελούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η χώρα μας θα ξανανοίξει με ασφάλεια τις πύλες της στον διεθνή τουρισμό.

Στα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα ισχύσουν για τα ταξίδια και, κυρίως, στο αν οι Βρυξέλλες καταφέρουν να υιοθετήσουν κοινή στάση στην επανεκκίνηση -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο ξεκίνημα της πανδημίας όπου κάθε χώρα ακολούθησε τη δική της στρατηγική- στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των εγχώριων τουριστικών φορέων, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από τη θερινή σεζόν.

Σε στάση αναμονής οι ξενοδόχοι

Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά μέχρι τα τέλη Απριλίου με τους ιδιοκτήτες τους να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των μέτρων που θα μας οδηγήσουν, σε πρώτη φάση, στη μερική κανονικότητα, δηλώνοντας, ωστόσο προβληματισμένοι για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, της ατμομηχανής της οικονομίας της χώρας μας.

Οι ανακοινώσεις από την πολιτεία θα αξιολογηθούν και θα οδηγήσουν στις αποφάσεις των ξενοδόχων για το αν τελικά θα λειτουργήσουν τις μονάδες τους, ή όχι. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη κάποιοι ξενοδόχοι τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε νησιά της Βορείου Ελλάδας σκέφτονται, δεδομένης της ψαλιδισμένης τουριστικής σεζόν, αλλά και των περιορισμών και προϋποθέσεων που ούτως ή άλλως θα υπάρξουν προκειμένου να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, είτε να μην ανοίξουν τα τουριστικά τους καταλύματα είτε αν διαθέτουν περισσότερες από μια μονάδες, να λειτουργήσουν τις μικρότερες.

Την ίδια ώρα έντονα ακούγονται φήμες για resort στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής το οποίο προσανατολίζεται να μην ανοίξει καθόλου το καλοκαίρι, αλλά και για τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικά θέρετρα και νησιά και προκρίνουν ως επικρατέστερη λύση τη μη λειτουργία τους.

«Οι εκπρόσωποι του τουρισμού είναι προβληματισμένοι. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, θα ακούσουμε τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και θα τις αξιολογήσουμε. Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις χωρίς να υπάρχει καθαρός ορίζοντας για το πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, για το ποια είναι η επόμενη ημέρα του τουρισμού» επισημαίνει μιλώντας στη voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως δεν αποκλείεται κάποιοι ξενοδόχοι τελικά να επιλέξουν να προετοιμαστούν καλύτερα για το 2021 και να μην ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για το υγειονομικό διαβατήριο, ο κ. Τάσιος είναι αφοπλιστικός: «Αυτό που μας χρειάζεται είναι το πραγματικό διαβατήριο το οποίο θα προκύψει από τα υγειονομικά κριτήρια, με τα οποία θα λειτουργήσει ο τουρισμός, από τις αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα ληφθούν», τονίζει.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Για το πρώτο διάστημα, καθώς η τουριστική σεζόν δε φαίνεται να ξεκινά πριν από τον Ιούνιο, καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος ωστόσο δεν είναι σε θέση να κάνει την ανατροπή. Όπως λένε οι εκπρόσωποι του τουρισμού ο εισαγόμενος τουρισμός είναι αυτός που εισφέρει τα σημαντικότερα έσοδα, ωστόσο με το σκεπτικό ότι οι Έλληνες μπορούν να δώσουν ανάσα φέτος στον κλάδο, στα προσεχή πλάνα του υπουργείου Τουρισμού είναι να αναβιώσουν προγράμματα τα οποία ίσχυαν προ μνημονίων και επιπλέον να ενισχυθούν τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Επί τάπητος βρίσκεται και ένα είδος κινητροδότησης με τη μορφή vouchers (π.χ. σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων), κάτι που μπορεί να στηριχθεί και από μια πιο ευνοϊκή πολιτική τιμών των ίδιων των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Αναμένουμε την ανακοίνωση των μέτρων για τον τουρισμό. Μετά θα αποφασίσουμε αν θα λειτουργήσουν όλα τα τουριστικά καταλύματα στη Σαμοθράκη. Στόχος μας, πάντως είναι να προχωρήσουμε σε καμπάνια προβολής του νησιού, θέλοντας να προσελκύσουμε Έλληνες τουρίστες. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας.

Δύσκολα τα πράγματα και στο camping

Η οργανωμένη κατασκήνωση, ήτοι το camping, είναι επίσης ένας κλάδος ο οποίος πλήττεται βαθύτατα από την κρίση του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Χαλκιδική, η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων camping, οι ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι.

Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες του χώρου, οι ακυρώσεις στον κλάδο των camping, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον περιηγητικό και εναλλακτικό τουρισμό από το εξωτερικό είναι μαζικές και αυτήν τη στιγμή ο βασικός στόχος των επιχειρηματιών δεν μπορεί να είναι άλλος από το να περιφρουρήσουν το προϊόν και να δράσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χαθεί η επαφή με τις αγορές του συγκεκριμένου τουρισμού.

Η επόμενη ημέρα

Τα ζητήματα πάντως για τα οποία θα αναζητηθούν λύσεις σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να γίνει η επανεκκίνηση στα ταξίδια είναι πολλά:

  • οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών στα αεροπλάνα, που σίγουρα δεν μπορούν να πετούν με ελάχιστη πληρότητα, προκειμένου να έχουν πολλές κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες
  • οι αποστάσεις στα τραπέζια του πρωινού στα ξενοδοχεία, αλλά και στις ξαπλώστρες στις παραλίες
  • οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας οι οποίοι θα είναι πρώτης προτεραιότητας και εδώ εμπίπτουν και τα τυχόν γρήγορα τεστ για τα οποία γίνεται λόγος στις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία)

*Πηγή: voria.gr

Ρουμάνοι και Βούλγαροι «Μένουν» Καβάλα και Θάσο-Ελπίδα τουλάχιστον για τα μικρά καταλύματα

Όσον αφορά την Καβάλα και τη Θάσο, το τοπίο δεν παρεκκλίνει από αυτό το οποίο επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα, κάτι το οποίο θα ξεκαθαριστεί τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 μετά τις επίσημες ανακοινώσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο υπάρχει και αχτίδα αισιοδοξίας, όσον αφορά τις κρατήσεις κυρίως των Ρουμάνων, αλλά και των Βούλγαρων τουριστών τις οποίες έκαναν από το 2019 και αφορούν το «βαθύ» καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με την πλειοψηφία τους να μην έχει μέχρι τώρα ακυρωθεί.

Ωστόσο ο τουρισμός βασίζεται και σε δύο ακόμη αστάθμητους παράγοντες: Στην ψυχολογία των τουριστών και στο πόσο θα επηρεαστεί από τα μέτρα και τους υγειονομικούς ελέγχους στα τελωνεία, αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση, ενώ σαφή εικόνα θα έχουμε από τα τέλη Μαΐου και εξής.

Συν τοις άλλοις, ο εσωτερικός τουρισμός φέτος θα επηρεαστεί και από την παράταση η οποία θα δοθεί στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, με πολλές οικογένειες -τουλάχιστον εκείνες οι οποίες έχουν σκοπό να κάνουν έστω και ολιγοήμερες και κοντινές διακοπές- να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η αγωνία των τέκνων τους, ήτοι μέχρι τα μέσα Ιουλίου.