Πετρελαϊκή κρίση και κορονοϊός: Στη «μέγγενη» ο Πρίνος

Με «φόντο» χιλιάδες απολύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου σε όλο τον κόσμο η «επόμενη μέρα» για τη μοναδική πετρελαιοπαραγωγική μονάδα της χώρας φαντάζει, αν μη τι άλλο, δύσκολη...

Δεν είναι μόνο «ο δικός μας» Πρίνος που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού λόγω της κατάρρευσης των τιμών και της ζήτησης ελέω κορονοϊού, αλλά είναι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται σε τρομερή κρίση.

Μόλις χθες, Τρίτη 28 Απριλίου 2020, η Oil & Gas UK, η ένωση που εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Θάλασσα εκτίμησε ότι μόνο από τα κοιτάσματα της περιοχής θα χαθούν έως 30.000 θέσεις εργασίας καθώς οι πετρελαϊκές μειώνουν τα κόστη και την παραγωγή τους για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Σύμφωνα με την OGUK, στον τομέα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα απασχολούνταν πέρσι 151.600 εργαζόμενοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βιομηχανία υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες θέσεων εργασίας της τάξης των 50.000-75.000, όπως δήλωσε στο CNBC ο οικονομολόγος της PGIM Fixed Income, Νάθαν Σιτς. Ήδη μικρές και μεγάλες εταιρίες έχουν προβεί σε διακοπή παραγωγής σε διάφορα σημεία της χώρας σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει και πάλι η ζήτηση με την προσφορά.




Σε δική της εκτίμηση, η BW Research κάνει λόγο για απώλειες του 30% (!) του συνολικού εργατικού δυναμικού στον κλάδο μόνο μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020.

Χρεοκόπησε ο “γίγας” Diamond Offshore Drilling

Χθες επίσης η αγορά πληροφορήθηκε τη χρεοκοπία της Diamond Offshore Drilling, ενός πραγματικού κολοσσού στην εξόρυξη πετρελαίου με τζίρο 1 δισεκ. δολάρια, ο οποίος υπέβαλε αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας σε πτωχευτικό δικαστήριο του Τέξας. Το χρέος της εταιρίας ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ και για τη χρεοκοπία επικαλείται την “πρωτοφανή επίδραση” από τον πόλεμο τιμών του πετρελαίου και την πανδημία του κορονοϊού. Η εξέλιξη έρχεται 10 ημέρες μετά την αδυναμία της Diamond να αποπληρώσει τόκους για ομόλογα αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

Προφανώς, οι οδυνηρές εξελίξεις στον κλάδο θα συνεχισθούν, αφού η πτώση της ζήτησης διεθνώς υπολογίζεται σε σχεδόν 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (το 1/3 της μέχρι τώρα ζήτησης) ενώ η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 65% από την αρχή της χρονιάς!

Στη «μέγγενη» ο Πρίνος

Υπενθυμίζεται ότι στον Πρίνο μέχρι τώρα η Energean, η οποία μπήκε πέρσι “μέσα” από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κατά περισσότερο από 70 εκατ. δολάρια [διαβάστε περισσότερα εδώ], έχει περικόψει προγραμματισμένες επενδύσεις 80 εκατ. δολαρίων, ενώ υπό πώληση τελούν περιουσιακά της στοιχεία όπως το γεωτρύπανο Energean Force, το οποίο έχει αποχωρήσει από πέρυσι από τις εξέδρες.

Το ελληνικό κομμάτι της εταιρίας έχει ενταχθεί σε μία από τις δέσμες μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του επιχειρείν, ωστόσο είναι προφανές ότι πρόκειται απλώς για “ασπιρίνη”, αφού το κόστος εξόρυξης στον Πρίνο είναι στα 22 δολάρια ανά βαρέλι και το έσοδο χαμηλότερο και από το μισό, καθώς η παραγωγή πωλείται με σημαντική έκπτωση προς την BP λόγω της ποιότητας του εξορυσσόμενου πετρελαίου.