Πλακιωτάκης για μετάβαση στα νησιά: Υπομονή. Η θάλασσα και τα εξοχικά δεν πρόκειται να φύγουν

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης στη νησιωτική Ελλάδα-Πότε θα αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα σχετικά με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής-Άγνωστο ακόμη το πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος

Για τις ισχύουσες οδηγίες, αλλά και για το πότε θα αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα σχετικά με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τις μετακινήσεις στη νησιωτική Ελλάδα μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, αλλά όχι στις οργανωμένες παραλίες», ξεκαθάρισε αρχικά ο υπουργός, ερωτηθείς για το ποια πράγματα μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν στις υπάρχουσες συνθήκες.

Τόνισε επιπλέον ότι επιτρέπονται το ερασιτεχνικό ψάρεμα με ιδιωτικό σκάφος μέχρι 7 μέτρα, όπως και η χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, αλλά «δεν επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά» παρά μόνο για «συνεργία που έχουν αναλάβει δημόσια έργα».

Ποιοι άλλοι εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης στα νησιά

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 θα επιτραπεί να μετακινηθούν προς τη νησιωτική χώρα είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις και αναπληρωτές καθηγητές, ενώ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για τη μετακίνηση θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη.

Εάν όλα πάνε καλά, η πρόσβαση στα νησιά θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου 2020, ενώ παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να επιτραπεί και νωρίτερα, με πιθανή ημερομηνία την 25η Μαΐου 2020.

Άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος

Αναφορικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματά της, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι: «Σε πρώτη φάση πρέπει να απελευθερώσουμε τη μετακίνηση με τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με απόπλου και κατάπλου στο ίδιο λιμάνι από τις 18 Μαΐου», ενώ κατέστησε σαφές ότι μπορεί από τις 18 Μαΐου να απελευθερώνεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα νησιά.

«Εκτιμώ ότι θα γίνει γρηγορότερα από την 1η Ιουλίου η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μην συγχέουμε τις μετακινήσεις στη ηπειρωτική χώρα με τα νησιά. Δεν θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά από τις 18 Μαΐου», είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής υπογράμμισε ότι συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και τόνισε ότι «ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με τις αεροπορικές συνδέσεις, το 70% του τουρισμού συνδέεται άμεσα με τις αεροπορικές συνδέσεις, αλλά δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνει η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Πάντοτε συμβουλευόμαστε τις εισηγήσεις των ειδικών».

«Η θάλασσα δεν πρόκειται να φύγει ούτε το εξοχικό», είπε ο υπουργός και συνέστησε υπομονή στους πολίτες.

*Πηγή: tanea.gr