Πώς θα δουλέψει η εστίαση από τις 25 Μαΐου: Ένας πελάτης ανά 2τμ, μέχρι 6 άτομα σε κάθε τραπέζι

Διαβάστε αναλυτικά τι επιβάλλει η Πολιτεία στα καφέ, μπαρ και εστιατόρια που θα «ανοίξουν» σε λίγες μέρες - Τι θα ισχύει με τα τραπεζοκαθίσματα, τις αποστάσεις, τις μάσκες

Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αναλυτικότερα, επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2τμ και μέχρι έξι άτομα σε κάθε τραπέζι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα, οπότε αυξάνεται το όριο των 6 ατόμων. Η χρήση μάσκας από το προσωπικό είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς λειτουργίας, ενώ για τους πελάτες απλά συνίσταται.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.