Καβαλιώτικη ΜΚΟ «θέλει» την Καπναποθήκη «Κούφλερ» για να τη μετατρέψει σε φοιτητικές εστίες με 7 εκ. ευρώ

Επιφυλάξεις Κώστα Κατσιμίγα ως προς το αίτημα της παραχώρησης από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το «ποιόν» της ΜΚΕ και τη σκοπιμότητα του έργου που προτείνεται

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ονόματι «Λίκνο Αγάπης» αιτείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τη δωρεάν κατά χρήση παραχώρηση της Καπναποθήκης «Κούφλερ» στην Καβάλα για να τη μετατρέψει σε «κοινωνικές φοιτητικές εστίες» με το θέμα να έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2020.

Η Καπναποθήκη «Κούφλερ» βρίσκεται στην Καβάλα, επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, στην περιοχή των Σφαγείων. Ανήκε στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού (ΕΟΚ) με τη «διάλυση» του οποίου «πέρασε» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και από εκεί, προ πενταετίας περίπου, παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.




Η πολυώροφη Καπναποθήκη «Κούφλερ» οφείλει το όνομά της στον Πολωνό καπνέμπορο ο οποίος και προχώρησε στην κατασκευή της τη δεκαετία του ’60. Μέσα στην καπναποθήκη υπάρχουν ακόμη αρκετά μηχανήματα επεξεργασίας καπνού τα οποία και, υποτίθεται, κάποια στιγμή θα εντάσσονταν στη συλλογή του Δημοτικού Μουσείου Καπνού.

Η ΑΜΚΕ «Λίκνο Αγάπης» που εκπροσωπείται από τον π. Γαβριήλ Λιοντάκη προσπαθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο να της παραχωρηθεί η καπναποθήκη με στόχο να τη μετατρέψει σε «κοινωνικές φοιτητικές εστίες». Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2019, εκπρόσωποί της συνάντησαν στο Υπουργείο Οικονομικών τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο και στελέχη της ΕΤΑΔ:

Επιφυλακτικός ως προς μια τέτοια παραχώρηση εμφανίζεται ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κώστας Κατσιμίγας ο οποίος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ ζητά να δοθούν διευκρινίσεις προτού συζητηθεί το θέμα στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η επιστολή Κατσιμίγα

«Αναφορικά με το 8ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της επικείμενης συνεδρίασης του Π.Σ. της 19/05/2020 με τίτλο: “Γνωμοδότηση για το «Αίτημα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Λίκνο Αγάπης» για παραχώρηση δωρεάν κατά χρήση ακινήτου, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1β του Νόμου 4061/2012.”, παρακαλούμε να μας αποστείλετε τα σχετικά έγγραφα της εισηγήσεως του κ. Αντωνιάδη, ήτοι:

  1. Το έγγραφο με αρ. πρωτ. 470/58177/19-02-2020 του ΥΠΑΑΤ – Δ/νση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας.
  2. Το έγγραφο με αρ. πρωτ. Δ.Δ. 936/03-03-2020 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Τμήμα Συλλογικών Οργάνων.
  3. Το αίτημα της ΜΚΟ ΛΙΚΝΟ ΑΓΑΠΗΣ για την παραχώρηση του κτιρίου και τα συνοδευτικά έγγραφα αυτού.

Επιπρόσθετα παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα παρακάτω:

  1. Εάν έχει γίνει έλεγχος του μεγέθους, των δραστηριοτήτων, της δυναμικής και της διοίκησης της ΜΚΟ ΛΙΚΝΟ ΑΓΑΠΗΣ Καβάλας.
  2. Εάν το κτίριο είναι νομίμως υφιστάμενο.
  3. Εάν έχει γίνει έλεγχος της δυνατότητας αδειοδότησης από κάθε αρμόδια αρχή για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από βιοτεχνικό χώρο σε φοιτητικές εστίες.
  4. Εάν έχει γίνει μελέτη στατικής επάρκειας.
  5. Εάν έχει εκπονηθεί μελέτη και από ποιους για την αλλαγή χρήσης και προμήθειας εξοπλισμού που κατέληξε στο ποσό των 7.150.000 ευρώ.
  6. Εάν έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία των λεγόμενων κοινωνικών φοιτητικών εστιών.
  7. Εάν έχει διασφαλιστεί και από πού η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δηλαδή το ποσό των 7.150.000 ευρώ.
  8. Εάν υπάρχει δέσμευση για το χρόνο έναρξης των εργασιών και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.
  9. Εάν έχει ενημερωθεί σχετικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο και εάν έχει προβεί σε προγραμματισμό κατασκευής ή μίσθωσης φοιτητικών εστιών.
  10. Εάν έχει διερεύνηση για ενδεχόμενη χρήση του κτιρίου από την Περιφέρεια για κάποια υπερτοπικής σημασίας δραστηριότητα.
  11. Εάν έχουν ερωτηθεί ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ή άλλοι δημόσιοι φορείς, ή φορείς ΝΠΔΔ, για ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση σε αυτούς του οικοδομήματος για κάποιες κοινωφελείς χρήσεις».