Πώς ένας Καβαλιώτης «ανάγκασε» τη Microsoft να ξοδέψει 100 εκ. ευρώ!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής-Ποιος είναι ο Μάριος Σταυρόπουλος-Οι καινοτομίες της Softomotive, το μεγάλο deal και ο ρόλος της... πανδημίας

Έκλεισε η εξαγορά της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων Softomotive από τον αμερικανικό κολοσσό Microsoft, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με το τίμημα να υπερβαίνει τα 100 εκ. ευρώ.

Η Softomotive, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδρύθηκε το 2005 από τον Μάριο Σταυρόπουλο και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA-Robotic Process Automation). Ο RPA, που συνιστά πλέον έναν από τους πιο περιζήτητους κλάδους στον τομέα της τεχνολογίας, αφορά λογισμικό που χρησιμοποιείται για να αυτοματοποιήσει διεργασίες που θα εκτελούσε κάποιος χρήστης/εργαζόμενος στον υπολογιστή. Πρόκειται, δηλαδή, για επαναλαμβανόμενες εργασίες, τις οποίες οι χρήστες εκτελούν αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο. Για μεγάλες εταιρείες οι επαναλαμβανόμενες αυτές εργασίες μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Συνεπώς, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Softomotive, οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο, μειώνουν το κόστος, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών και απαλλάσσουν τους εργαζομένους από δουλειές που γίνονται με μηχανικό τρόπο.

Το προϊόν της εταιρείας έχει εφαρμογή στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ χρησιμοποιείται και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το πιο σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι ότι ένας τεχνολογικός γίγαντας όπως η Microsoft επιλέγει να επεκτείνει τον κλάδο του RPA μέσω της τεχνολογίας της Softomotive. Επίσης, δεν αποκλείεται το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του RPA της Microsoft να στεγαστεί στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρεία λογισμικού άντλησε 25 εκ. δολάρια από την επενδυτική εταιρεία Grafton Capital, που συστάθηκε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμη και η σύνθεση του Δ.Σ. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αυτό γιατί η Grafton Capital, αφού επένδυσε στην εταιρεία πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τοποθέτησε πρόεδρο (chairman) του Δ.Σ. τον Γάλλο επιχειρηματία, Guy Berruyer, ο οποίος ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Sage. Η συγκεκριμένη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο του software, γεγονός που επηρέασε θετικά την επιλογή της Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα, ενώ το 2015 άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο. Επίσης, έχει παρουσία στη Νέα Υόρκη, στην Ινδία και στη Νότια Κορέα. Όπως έχει ήδη γράψει και το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, λόγω της ανοδικής πορείας της η Softomotive έχει φθάσει να ανταγωνίζεται πολλές startups και εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Τέτοιες είναι η Automation Anywhere και η UiPath, η οποία, όπως αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα το Bloomberg, προγραμματίζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 7 δισ. δολάρια.

*Πηγή: kathimerini.gr

Ο συνιδρυτής της Softomotive με καταγωγή από την Καβάλα, Μάριος Σταυρόπουλος

Ποιος είναι ο Μάριος Σταυρόπουλος

Ο Μάριος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα, το 1971 και είναι ο συνιδρυτής της Softomotive την οποία ίδρυσε το 2005 με τον Αργύρη Κανίνη. Ο κ. Σταυρόπουλος ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με πάθος για τεχνολογική καινοτομία, ειδικά επικεντρωμένη στον τελικό χρήστη. Έχει πτυχίο στην Πληροφορική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Softomotive έχει πλέον περισσότερους από 8.000 πελάτες παγκοσμίως και επικεντρώνεται σε μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο (People1st) για το RPA, η οποία είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης του RPA επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες δυνητικά να γίνουν προγραμματιστές.

Σημειώνεται ότι το RPA (Robotic Process Automation-Αυτοματοποίηση υπολογιστικών εργασιών) είναι μια από τις πιο hot τεχνολογίες σήμερα με ένα προβλεπόμενο τζίρο 8,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2023 και η Microsoft ενδιαφέρεται για την Softomotive, καθώς αυτή έχει ήδη μεγάλο πελατολόγιο το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Η Softomotive ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τον Μάριο Σταυρόπουλο (δεξιά μπροστά) και τον Αργύρη Κανίνη (αριστερά μπροστά)

Η «ταυτότητα» της Softomotive

Η Softomotive ειδικεύεται στην τεχνολογία αυτοματισμού ρομπότ και σε λογισμικό που βοηθά τις εταιρείες να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες, μη αυτόματες εργασίες, όπως εισαγωγή δεδομένων σε υπολογιστικά φύλλα. Τα προϊόντα της εταιρείας χρησιμοποιούνται στον χώρο της Υγείας, στο τραπεζικό σύστημα, στις ασφαλιστικές εταιρίες και στις τηλεπικοινωνίες.

Το 2008 δημιούργησε την πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης επιφάνεια εργασίας, WinAutomation και το 2016 την πλατφόρμα ProcessRobot για αυτοματοποιημένες εταιρικές λειτουργίες στο χώρο του IT. Σήμερα η Softomotive εξυπηρετεί τουλάχιστον 8.000 πελάτες σε όλον τον κόσμο.

Με απλά λόγια οι παραπάνω πλατφόρμες επιτρέπουν την δημιουργία bots που εκπαιδεύονται και μαθαίνουν από το τμήμα IT να εκτελούν πολλές και διάφορες υπολογιστικές εργασίες απελευθερώνοντας πόρους από το IT για άλλες πιο δημιουργικές και ποιοτικές εργασίες. Η πιο απλή λειτουργία ενός bot μπορεί να είναι η αυτοματοποιημένη απάντηση σε e-mails, η εύρεση πληροφοριών σε ένα φύλο Excel, μέχρι εργασίες σε ένα ERP σύστημα, η ακύρωση εισιτηρίων και επιστροφή χρημάτων και οποιαδήποτε σχεδόν υπολογιστική εργασία.

Η Softomotive ανταγωνίζεται με εταιρείες όπως η Automation Anywhere Inc. και η UiPath, η οποία πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 7 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα η Microsoft, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στον κόσμο, δημοσίευσε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, καθώς η λόγω πανδημίας αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας επιτάχυνε τη ζήτηση για τα προϊόντα cloud-computing και παράλληλα το ενδιαφέρον της για τη Softmotive λόγω αντικειμένου.

Μια γεύση από το τι είναι το WinAutomation στο παρακάτω βίντεο

*Φωτογραφίες και πληροφορίες: flash.gr