Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ γιατί «έκοψε» το ρεύμα σε επαγγελματία της Καβάλας

Η Αγωνιστική Συσπείρωση του Εμπορικού Συλλόγου ζητά από όλους να συμπαρασταθούν σε έναν «συνάδελφο που χτυπήθηκε από την κρίση»

Ηπαράταξη του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, στις 09:00 το πρωί. Ο λόγος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ακόμα ένας συνάδελφός μας έμεινε χωρίς ρεύμα στο σπίτι του».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο-κάλεσμα της Αγωνιστικής Συσπείρωσης για την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ της Καβάλας.

«Τη στιγμή που στήνεται πάρτι κερδών και οξύνονται οι ανταγωνισμοί γύρο από την ενέργεια, η ενεργειακή φτώχεια για το λαό είναι καθημερινότητα. Τη στιγμή που αγωγοί αερίου κατασκευάζονται σε χρόνο ρεκόρ (ΤΑΠ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προμήθεια αερίου, φθηνής ενέργειας για τα λαϊκά στρώματα.

Τη στιγμή που η ΔΕΗ αγοράζει πανάκριβα το ρεύμα που παράγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα για να διασφαλίζονται τα κέρδη τους, στέλνει τη «λυπητερή» για άλλη μια φορά στο λαό, μέσο του τέλους ΑΠΕ, στο όνομα μάλιστα της περιβόητης πράσινης ανάπτυξης. Εκτοξεύονται έτσι οι λογαριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά (αύξηση 150% από το 2008) και αυγαταίνουν τα χρέη τους.

Για τους μικρούς επαγγελματίες ο βραχνάς διπλός. Να πληρώσουν το ρεύμα στο μαγαζί τους για να μπορούν να δουλέψουν ή να πληρώσουν το λογαριασμό του σπιτιού για να ζουν αξιοπρεπώς. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουμε ακόμα, με τα μονοπώλια να εξαπλώνονται και να συμπιέζουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά μας,  η καραντίνα λόγω του κορονοϊού και το επιλεκτικό κλείσιμο των μικρομάγαζων ήρθε να επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση. Παρόλα αυτά, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε διακοπές ηλεκτροδότησης ακόμα και στη διάρκεια της καραντίνας.

Έτσι, ακόμη ένας συνάδελφός μας, χτυπημένος από τη κρίση και την  πολιτική της «απελευθέρωσης της ενέργειας», ζει χωρίς ρεύμα στο σπίτι του και αδυνατεί να καλύψει βασικές του ανάγκες (θέρμανση, μαγείρεμα, επικοινωνία κλπ). Το γεγονός αποτελεί αφορμή για να αναδείξουμε τις αιτίες που οδηγούν σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης ανθρώπους της βιοπάλης.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής για την «απελευθέρωση της ενέργειας» που προώθησαν σταθερά οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, πιστές στην ευρωενωσιακή γραμμή εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών όπως το ρεύμα. Έτσι μετέτρεψαν το ρεύμα από αναγκαίο για τον άνθρωπο αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Απαιτούμε:

  • Να μη μείνει κανένα σπίτι ή επαγγελματικός χώρος αυτοαπασχολούμενου και μικροεπαγγελματία χωρίς ρεύμα. Να γίνει άμεσα επανασύνδεση με ευνοϊκές ρυθμίσεις όπου έγινε διακοπή.
  • Να διασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως δίνεται εδώ και χρόνια στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.
  • Να καταργηθούν τα τέλη και οι φόροι στους λογαριασμούς για όσους έχουν εισόδημα ως 12.000€ το χρόνο».

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ-
-ΡΕΥΜΑ ΦΤΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ-