Την άμεση ένταξη της Καβάλας στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας ζητάει το ΚΚΕ

Αφορμή οι πρόσφατες καταστροφές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στον κάμπο της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου-Μομφή κατά του ΕΛΓΑ και των βουλευτών του Νομού Καβάλας

Μετά τις καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα, αλλά και σε εκτατικές καλλιέργειες τις οποίες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση η οποία έπληξε το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου 2020 ένα τμήμα του κάμπου της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ) η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ ζητάει την ένταξη της Καβάλας στο πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ βάλει κατά ΕΛΓΑ και τοπικών βουλευτών για τον «διαχρονικό εμπαιγμό των αγροτών».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Για ακόμα μια φορά οι αγρότες του Νομού είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε κυρίως την περιοχή του Νέστου την Τρίτη 28/5/2020. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 3.000 στρέμματα δενδροκαλλιεργιών όπως ακτινίδια, πυρηνόκαρπα και μηλοειδή αλλά και εκτάσεις με αραβόσιτο, ηλίανθο και σόγια, υπέστησαν καταστροφές που κυμαίνονται στο 90%-100% της προσδοκώμενης παραγωγής. Το πλήγμα αυτό έρχεται να προστεθεί στις ζημιές προηγούμενων χρόνων που έχει υποστεί η περιοχή. Η συνεχής υποβάθμιση του ΕΛΓΑ, οι προϋποθέσεις για να αποζημιώσει, αλλά και οι όλο και μικρότερες αποζημιώσεις αφήνουν τους παραγωγούς εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα.

Φυσικά από την πρώτη στιγμή άρχισαν τα γνωστά πήγαινε-έλα στις πληγείσες περιοχές από τους τοπικούς βουλευτές και την Τοπική Διοίκηση για να πουλήσουν εκδούλευση στους παραγωγούς, να «μεσολαβήσουν» στον ΕΛΓΑ, να «καταγγείλουν» πολιτικές που και οι ίδιοι στηρίζουν. Είναι οι ίδιοι που με την πολιτική που υπηρετούν οδηγούν τον ΕΛΓΑ στην πλήρη αποσύνθεση και ρίχνουν τους παραγωγούς στα «σωτήρια χέρια” των ασφαλιστικών.

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τότε που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή την ερώτηση του ΚΚΕ για τις αποζημιώσεις των παραγωγών του Παγγαίου δήλωνε την ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του ΕΛΓΑ, ενώ τα τοπικά στελέχη της ΝΔ διατυμπάνιζαν τα καλά της ιδιωτικής ασφάλισης. Την ίδια στιγμή ο Νομός Καβάλας έμεινε εκτός του προγράμματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας αφού η διοίκηση του ΕΛΓΑ δήλωνε ότι συμφέρει περισσότερο να αποζημιώσει παρά να παρθούν μέτρα πρόληψης.

Οι παραγωγοί της περιοχής γνωρίζουν καλά την κοροϊδία που παίζεται μια ζωή στις πλάτες τους. Ιδιαίτερα οι αγρότες του Νέστου έχουν άμεση και πολύ πρόσφατη πείρα, αφού οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για τα πλημμυρικά φαινόμενα πέρυσι ήταν ψίχουλα. Αντίστοιχα, οι αγρότες στην περιοχή του Παγγαίου μόλις πρόσφατα έλαβαν μειωμένες αποζημιώσεις από τις περσινές ζημιές, που αντιστοιχούν μόνο στο 25% της απώλειας του εισοδήματός τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες έρχονται χρόνο με το χρόνο αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του ξεκληρίσματος. Έχουν απέναντί τους τις τράπεζες και τους εμπόρους που τους σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό. Τα δάνεια και τις ανοιχτές τιμές, που στο τέλος καταλήγουν κάτω από το κόστος, τη συνεχή αύξηση της τιμής των αγροτικών εφοδίων. Τις κυβερνήσεις και την ΕΕ που με την πολιτική τους και την ΚΑΠ ενισχύουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι και με τις φυσικές καταστροφές και παρά τα χαράτσια που καταβάλουν στον ΕΛΓΑ βλέπουν τις αποζημιώσεις ολοένα και μικρότερες, να μην καλύπτονται όλες οι καλλιέργειες για κάθε είδους φυσική καταστροφή. Έρχονται αντιμέτωποι με τον απαράδεκτο κανονισμό του ΕΛΓΑ για τον οποίο όμως ευθύνονται οι κυβερνήσεις που τον κατάρτισαν.

Υπάρχει και άλλος δρόμος…

…ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική! Οι αγώνες των τελευταίων χρόνων με πλαίσιο πάλης σε ρήξη με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της αγροτοδιατροφής και τους αγροτοπατέρες μεγαλοτσιφλικάδες, απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν έστω και μικρές κατακτήσεις.

Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες της περιοχής μπορούν να δώσουν απάντηση στην κοροϊδία των τοπικών βουλευτών και άλλων «παραγόντων».

Με ενωτικό μαζικό αγώνα να διεκδικήσουν:

  • Τώρα άμεση καταγραφή και εκτίμηση των πραγματικών ζημιών και στην προσδοκώμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο
  • Άμεση αποζημίωση στο πραγματικό ύψος της ζημιάς χωρίς καθυστερήσεις

Άμεση ένταξη στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας.