Δήμος Παγγαίου: Τουριστική επένδυση και ΜΟΝΟΝ αυτό στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας

Ο Δήμος Παγγαίου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την παντελή απουσία από τους όρους του διαγωνισμού αυστηρών και ρητών προϋποθέσεων και όρων περί υλοποίησης τουριστικής επένδυσης στην εν λόγω περιοχή

Την αντίθεσή του στην οποιαδήποτε αξιοποίηση και επένδυση στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας αν δεν άπτεται αυστηρά του Τουρισμού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Παγγαίου, παραθέτοντας τα σχετικά επιχειρήματα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου

Γνωρίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ προτίθενται να προβούν σε πώληση των ακινήτων της Αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας με δημόσια διαγωνιστική διαδικασία με μοναδικό κριτήριο ανάδειξης την προσφερόμενη υψηλότερη τιμή, κάτι που μας βρίσκει, ως Δήμο Παγγαίου, παντελώς αντίθετους.

Είμαστε αντίθετοι και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την παντελή απουσία από τους όρους του διαγωνισμού αυστηρών και ρητών προϋποθέσεων και όρων, χρονικών, τεχνικών και ποιοτικών περί υλοποίησης τουριστικής επένδυσης επί των συγκεκριμένων ακινήτων μας που θα ωφελήσει την τοπική οικονομία.

Η θέση, το εμβαδόν και οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους τα καθιστούν κατάλληλα για ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και μόνον. Αυτή είναι η αμετακίνητη θέση της διοίκησης του Δήμου Παγγαίου. Αποτελεί μονόδρομο η τουριστική αξιοποίηση της Αλάνας, διότι με τον τρόπο αυτόν θα αναβαθμιστεί το εγχώριο τουριστικό προϊόν μας και θα επέλθει η ζητούμενη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Πρέπει να τονιστεί πως με την ουσιαστική συμβολή της σημερινής διοίκησης του Δήμου Παγγαίου ένα αναξιοποίητο ακίνητο για πάρα πολλά έτη με τεράστια όμως αξία και προοπτικές ανάπτυξης, είναι πλέον ώριμο προς περαιτέρω αξιοποίηση. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος και δη ο σκοπός της μείωσης του δημοσίου χρέους από την πώληση της Αλάνας, για την εξυπηρέτηση του οποίου λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, δεν αρκεί.

Θεωρούμε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη και χρέος μας προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Ηρακλείτσας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου Παγγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας να εξασφαλίσουμε -με πρόβλεψη σχετικών όρων και προϋποθέσεων αυστηρών- ότι η άνω περιοχή θα πωληθεί σε επενδυτή ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τουριστική επένδυση μεγάλου ύψους που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη σύγχρονου διεθνούς κλάσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Συμφωνούμε στην εκποίηση των ακινήτων της Αλάνας, εφόσον διασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί τουριστική επένδυση υψηλών προδιαγραφών στην πωλούμενη περιοχή από επενδυτές με όραμα, συγκεκριμένο πλάνο, εμπειρία, τεχνογνωσία και κεφάλαιο.

Μόνον με αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συναινούμε στην εκποίηση της γης μας, ώστε να καταστήσουμε την περιοχή μας, αλλά και ολόκληρη την Περιφέρειά μας πόλο έλξης και αυτοτελή τουριστικό προορισμό με τεράστια, αδιαμφισβήτητα, οφέλη για την τοπική κοινωνία, κάτι που αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα.

*Φωτογραφία: Βασίλης Τουνουσίδης