Κορονοϊός: Η Καβάλα έγινε… «Μύκονος»! Πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ και «λουκέτο» σε καταστήματα εστίασης!

«Αναβρασμός» στους επαγγελματίες της πόλης - Κάνουν λόγο για «υπερβολικούς» ελέγχους και «εξοντωτικά» πρόστιμα

Βγήκε «παγανιά» το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιουνίου 2020 η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στο κέντρο της πόλης και, αφού διενήργησε εξονυχιστικούς και αυστηρούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, «έριξε» πρόστιμα ιδιαίτερα «τσουχτερά», επιβάλλοντας ακόμη και το «κλείσιμο» επιχείρησεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης, υπό τον Νομίατρο Καβάλας Χρήστο Παπαδόπουλο, παρουσία αστυνομικού υπαλλήλου, έλεγξε κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και βρήκε παραβάσεις οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες, ήταν «υπερβολικές».

«Θα μπορούσαν να γίνουν συστάσεις και όχι να “πέσουν” τόσο βαριά πρόστιμα», υποστηρίζουν…

Για παράδειγμα, σε κατάστημα της παραλιακής οδού, επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ (!!!) και «λουκέτο» 30 ημερών επειδή η επιχείρηση είχε μικρό αριθμό σκαμπό στο μπαρ (που πλέον απαγορεύεται με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε μόλις λίγες μέρες πριν) αλλά και κάποια επιπλέον τραπέζια, τη στιγμή που ακόμη αναμένεται η έγκριση της σχετικής άδειας από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας.

Σε άλλη περίπτωση, «τσουχτερό» πρόστιμο επεβλήθη σε επιχείρηση που λειτουργεί στους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου της πόλης επειδή «φιλοξενούσε» υπεράριθμη παρέα.




Για τα παραπάνω πρόστιμα, οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020, αρχικά στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας και κατόπιν στα διοικητικά δικαστήρια.

Σε περίπτωση που οι ενστάσεις τους απορριφθούν, σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να «πληρώσουν» όχι μόνον το οικονομικό αλλά και το διοικητικό πρόστιμο που τους επεβλήθη.

Οι παραπάνω έλεγχοι και τα πρόστιμα «ήρθαν» λίγα μόλις 24ωρα μετά το «λουκέτο» που επεβλήθη σε γνωστό μαγαζί της Μυκόνου, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις πανελληνίως, αλλά και λίγες ώρες μετά τις συστάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «εντατικοποίηση των ελέγχων» μετά την ανακοίνωση 97 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μέσα σε ένα τετραήμερο [διαβάστε αναλυτικά εδώ].