Περιφέρεια ΑΜ-Θ: «Πέρασαν» οι μελέτες για δύο έργα που θα «απογειώσουν» το λιμάνι της Καβάλας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε: Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας-ΟΛΚ για επέκταση και διαπλάτυνση του υπήνεμου μόλου και επέκταση των κρηπιδωμάτων και του προσήνεμου μόλου και τοποθέτηση δικτύου Η/Μ στην Ιχθυόσκαλα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 και ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ή και ψηφίστηκαν ήταν και δύο που αφορούν στην ανάπτυξη της Καβάλας.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και πρώην Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτής έσπευσε να ενημερώσει για τη θετική εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας που «πέρασε» από το Σώμα των περιφερειακών συμβούλων, ανοίγοντας «δρόμο» για δύο σημαντικά έργα στο «Απόστολος Παύλος».

Αναλυτικά, ο κ. Σιμιτσής έγραψε:

«Ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας με σκοπό να εκπονηθεί μελέτη και αργότερα να υλοποιηθούν δυο έργα στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος».

Το ένα έργο είναι η επέκταση και η διαπλάτυνση του υπήνεμο μόλου. Θα στενέψει η μπούκα του λιμανιού και θα εξαλειφθούν οριστικά οι έντονοι κυματισμοί όταν έρχονται δυνατοί νοτιάδες κι έτσι θα προστατεύονται καλύτερα τα πλοία που δένουν στις πλωτές εξέδρες. Ίσως στο μέλλον τοποθετηθούν κι άλλες εξέδρες, απογειώνοντας κυριολεκτικά το τουριστικό πρόσωπο της πόλης μας.

Όταν οραματιστήκαμε το έργο των πλωτών εξεδρών με τον Αρχέλαο Γρανά, τον Κώστα Παπακοσμά, τον Άρη Γιαννακίδη αλλά και τους προέδρους του ΟΛΚ Ανδρέα Καραμπουρνιώτη και Αδάμ Κοσμίδη, κάποιοι μας ειρωνεύονταν ότι τάχα στα δικά μας νερά η κρουαζιέρα δεν πιάνει, δεν υπάρχουν προορισμοί, δεν ενδιαφέρονται οι πλοιοκτήτες μικρών και μεγάλων σκαφών.

Το άλλο έργο είναι η επέκταση των κρηπιδωμάτων και του προσήνεμου μόλου και τοποθέτηση δικτύου Η/Μ στην Ιχθυόσκαλα. Δυναμώνει ένας από τους πιο σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της πόλης και ολόκληρης της Περιφέρειας, για να μη πω της χώρας. Και διαμορφώνεται ένας χώρος όπου θα δένουν τα αλιευτικά σκάφη και άλλα πλοία μεγαλώνοντας τη χωρητικότητα όλου του λιμανιού.

Ο Δήμος Καβάλας είχε διαμορφώσει την εξέλιξη αυτή εγκρίνοντας την κατασκευή των κρηπιδωμάτων στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που εγκρίθηκε από την Πολιτεία το 2013».