Επιμελητήρια ΑΜ-Θ: Επιμένουν για το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας

Κοινό δελτίο τύπου, όπου τονίζονται τα προβλήματα από τα κλειστά σύνορα και προτείνεται το άνοιγμα ενός ακόμα μεθοριακού σταθμού

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, ο οποίος στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της ΠΕΔ ΑΜΘ, δήλωσε ότι οι Υγειονομικές αρχές της χώρας δεν βλέπουν θετικά την πιθανότητα ανοίγματος και άλλου συνοριακού σταθμού, πέραν αυτού του Προμαχώμα, τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εξέδωσαν από κοινού δελτίου τύπου, με το οποίο εκφράζουν την άποψη ότι είναι δυνατή η λειτουργία ενός ακόμα μεθοριακού σταθμού στην Περιφέρεια.

Προτείνεται μάλιστα αυτός να είναι ο σταθμός της Νυμφαίας, ο οποίος φυσικά θα πρέπει να λειτουργήσει με την ανάλογη τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. Επισημαίνεται δε ότι τα Επιμελητήρια γίνονται δέκτες παραπόνων από τους επιχειρηματίες της περιοχής και εκφράζεται η ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει θετικά την πρόταση τους.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ

«Να ανοίξει η Νυμφαία με την τήρηση και κάλυψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας»

«Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ, εκφράζοντας το σύνολο των τοπικών επιχειρηματιών της Περιφέρειας ΑΜΘ, ξεκαθαρίζουμε για να μην υπάρχουν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις, ότι πάντοτε θέτουμε και πορευόμαστε ως υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας, στις επικείμενες δύσκολες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, για τη χώρα μας.

Μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα, των τελευταίων ωρών για την αδυναμία του ανοίγματος των συνόρων της Περιφέρειας ΑΜΘ, επανερχόμαστε σύσσωμοι και δηλώνουμε ότι το άνοιγμα, ενός τουλάχιστον εκ των συνοριακών σταθμών της ΠΑΜΘ, Νυμφαίας (Ροδόπης), Ορμενίου – Κυπρίνου (Έβρου), Αγ. Κωνσταντίνου (Ξάνθης), Εξόχής (Δράμας), είναι εφικτή και απόλυτα αναγκαία η λειτουργία, τηρώντας πλήρως τους κανόνες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τις οδηγίες των ειδικών και κάτω από την εποπτεία των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και όποιον άλλων απαιτούνται.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες, παραπόνων από επιχειρηματίες και μη της ΑΜΘ, λόγω της απαγόρευσης διέλευσης των τουριστών από πύλες εισόδου της ΠΑΜΘ. Το παράδοξο είναι ότι αντιθέτως, επιτρέπεται η είσοδος και έξοδος των Ελλήνων πολιτών στις γείτονες χώρες. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, αρνητικά  υγειονομικά αποτελέσματα μπορούν να πλήξουν την πολιτεία μας, αλλά και πολυάριθμες τοπικές επιχειρήσεις.

Τα Επιμελητήρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μέτρα που ακολουθούν,  αντίστοιχες πύλες εισόδου (αεροδρόμια) και συνοριακοί σταθμοί στη χώρα, κρίνουν απαραίτητο και καλούν την Κυβέρνηση, να εξετάσει μεθοδικά, το άνοιγμα έστω και ενός συνοριακού σταθμού, με προτεραιότητα  αυτόν, τον πιο σημαντικό, της Νυμφαίας Ροδόπης, με την τήρηση και κάλυψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, προς αποφυγή της διασποράς του κορονοϊου, ακολουθώντας πάντα την πρακτική που ήδη υλοποιείται.

Σημειώνεται, ότι ήδη υπάρχει πρόβλεψη στους εκάστοτε συνοριακούς σταθμούς για τοποθέτηση κινητών μονάδων ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση δειγματοληπτικών ελέγχων ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, έτσι θα μπορούσε και στην Περιφέρεια ΑΜΘ να μεταβεί άμεσα σε οποιοδήποτε συνοριακό σταθμό η Κινητή Ιατρική Μονάδα της ΠΕ Καβάλας για την αξιοποίηση της και προς όφελος της απολεσθείσας τουριστικής κίνησης και προστασίας της υγείας όλων των πολιτών.

Ευελπιστούμε, ότι η πολιτεία θα αξιολογήσει την πρόταση μας θετικά. Από την πλευρά μας δείχνουμε την αμέριστη εμπιστοσύνη μας, ότι η Κυβέρνηση μπορεί να  να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, όπως τα έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα. και ταυτόχρονα να στηρίξει έμπρακτα και τις επιχειρήσεις μας, που περιμένουν τους γείτονες επισκέπτες, τοποθετώντας κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της περιφέρειας μας, με την ταυτόχρονη λειτουργία της αγοράς, προϋποθέτοντας να λάβει όλα τα μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας».