Μάρκος Δέμπας: Τόσα χρόνια διεκδικούσαμε πιέζοντας τους πάντες και τελικά το καταφέραμε

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σχολιάζει το σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα δοθεί μια «ανάσα» της τάξης των 250 εκ. ευρώ και πλέον για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας εξέφρασε την ικανοποίησή του, όσον αφορά τη θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις, για τη ρύθμιση την οποία προβλέπει το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και αφορά το θέμα της επιδότησης του 12% και 4% για την περιοχή της Καβάλας και της Δράμας αντίστοιχα και η οποία ήταν «παγωμένη» από το 2010 μέχρι και σήμερα.

«Έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη. Τόσα χρόνια διεκδικούσαμε πιέζοντας τους πάντες και τελικά το καταφέραμε. Κάποιες στιγμές μπορεί κάποιοι να μας χαρακτήρισαν γραφικούς, όμως έφτασε η μέρα που κάτι γίνεται, βάζοντας σε υψηλή προτεραιότητα αυτό το ζήτημα, γιατί ήταν μεγάλη αδικία για τις επιχειρήσεις μας για χρόνια. Επιχειρήσεις καθ’ όλα συνεπείς σε πληρωμές και φόρους. Έρχεται σήμερα αυτή η ρύθμιση, τα ποσά της οποίας θα καταβληθούν έστω και τμηματικά θα είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις. 

»Μια από τις προτάσεις μας είναι να γίνει ένας συμψηφισμός σε βάθος τριετίας, έναντι όλων των υποχρεώσεων που δημιουργούνται. Έχουμε λοιπόν μια πολύ θετική εξέλιξη, αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ, γιατί έχουμε και την φάση της συνέχισης αυτού του μέτρου, που κακώς καταργήθηκε το 2016 από τον κ. Σταθάκη. Το ΣτΕ δικαίωσε τις επιχειρήσεις. Επομένως θέλουμε το μέτρο αυτό να συνεχιστεί. Μιλάμε για συνολικό ποσό με πρόχειρο υπολογισμό, πάνω από 250 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ. Δεν έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις όπως της Ευρώπης, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα είναι σημαντικές, όπως για τη ΒΦΛ. Οι χιλιάδες επιχειρήσεις είναι οι μικρές της περιοχής μας όπως μαρμαράδικα, οινοποιεία, ξενοδοχεία κλπ. Επομένως είναι μια σημαντική ένεση που έρχεται να προστεθεί στη ρευστότητα των επιχειρήσεών μας, οι οποίες είναι απελπισμένες οικονομικά.

»Ευχαριστούμε την κυβέρνηση, γιατί βρέθηκε μια τέτοια μεγάλη λύση. Ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και είχαμε αρωγούς σ’ αυτήν και τους βουλευτές μας. Τα τελευταία δύο χρόνια δόθηκε μάχη για να βρεθεί αυτή η λύση. Τα χρήματα αυτά γνωρίζουμε ότι θα δοθούν άμεσα με συμψηφισμούς σε τρέχουσες και παλιές υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε ένα βάθος χρόνου, τριετίας ή πενταετίας, όπου όλες αυτές οι οφειλές θα καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο. Έτσι θα φαίνεται πως το κράτος και εισπράττει και πληρώνει», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.