Κορονοϊός: Παρατείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του-«Πιάνει» και την Καβάλα

Ποια μέτρα παρατείνονται για 14 μέρες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού-Έκκληση στους γονείς να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου-Τα νέα μέτρα τα οποία αφορούν τους οίκους ευγηρίας

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνομένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου έκαναν ανακοινώσεις για νέα μέτρα.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.

Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο καθηγητής συνιστά σε όσους γυρνούν από διακοπές περιορισμό επτά έως 10 ημερών στις κοινωνικές επαφές ιδίως δε αποφυγή επαφών με ηλικιωμένους.

Επίσης, κάλεσε τους γονείς να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα.

Παράταση στα μέτρα

Με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση των ακόλουθων μέτρων για 14 μέρες ακόμα:

 • Τήρηση αποστάσεων, αριθμός πελατών στα καταστήματα εστίασης
 • Υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός των γυμναστηρίων και των χώρων εστίασης για τους πελάτες
 • Μέτρα σε παραλίες (απόσταση ομπρελών, αριθμός λουόμενων)
 • Μέτρα σε εκκλησίες και κάθε τόπο λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
 • Αναστολή πανηγυριών και κάθε δημόσιας εκδήλωσης με όρθιους
 • Τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ

Επιπλέον, η Ελλάδα θα σταματήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31ης Αυγούστου να δέχεται αεροπλάνα που προέρχονται από την Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας, από τα τρία αεροδρόμια που υπάρχουν εκεί, ενώ θα εξεταστεί η πολιτική της χώρας για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ισπανίας.

Ακόμη, αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από Ολλανδία.

Το σχέδιο για τους οίκους ευγηρίας

Σειρά νέων μέτρων για τα γηροκομεία ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Όπως σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, «η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας οφείλει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Οι μονάδες αυτές προστατεύθηκαν αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φροντίδα που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν στους ηλικιωμένους που φροντίζουν».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, «καταρτίσαμε μια δέσμη μέτρων, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους.

Το σχέδιο δράσης έχει τρεις άξονες:

1) Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών.

Αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή στις μονάδες αυτές. Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον δεν μπορούν να υπάρχουν οι αποστάσεις που προβλέπονται. Θα προβλέπεται επίσης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες. Το προσωπικό να μην εργάζεται σε πάνω από μια μονάδες.

2) Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση της συμμόρφωσης στις οδηγίες:

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε και στην αύξηση προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα

3) Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

Έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε ήδη καταρτίσει δύο συντονιστικές μονάδες».

Αναλυτικά τα μέτρα

 • Δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες φιλοξενούμενων
 • Ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους και όχι σε τραπεζαρία
 • Υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενουμένων και για άλλες ασθένειες
 • Ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος
 • Σε περιπτώσεις κρουσμάτων έλεγχος σε όλο το προσωπικό για 2 εβδομάδες και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, αντικατάστασή του από ειδικές ομάδες, είτε από ομάδα παρέμβασης
 • Ειδικό ερωτηματολόγιο για τους εργαζομενους για να το συμπληρώνει κάθε μέρα και να γίνεται ευκολότερη ιχνηλάτηση
 • Δειγματοληπτικά τεστ
 • Σύνταξη κώδικα ασφαλείας συμπεριφοράς του προσωπικού εντός και εκτός δομής με βασικές προφυλάξεις σε όλες τις δραστηριότητές τους. Ακόμη και εκτός από τις δομές, μάσκες σε όλες τις δραστηριότητες
 • Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους
 • Συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι

*Πηγή: cnn.gr