Παναγιώτης Αγγελίδης: Συνεχίζουμε την προσπάθεια με το «βλέμμα» μας στο 2021

Το μήνυμα του προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού-27 Σεπτεμβρίου 2020

Από το 1970, ημερομηνία που θεσπίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας και κατ’ επέκταση για την περιοχή μας, η ημέρα αυτή αποτελούσε μια εορτή.

Μια ευκαιρία για έναν πρώτο απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου που τελείωνε και γιορτάζαμε την αυξανόμενη, χρόνο με τον χρόνο, τουριστική κίνηση σε αριθμό επισκεπτών αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων και την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων.

Φέτος, μετά την εκδήλωση και στη συνέχεια την έξαρση της πανδημίας, που ως αποτέλεσμα είχαν την εφαρμογή παγκοσμίως περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις, περιορίστηκαν σημαντικά τα τουριστικά έσοδα της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 3– 3,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2020, έναντι 18,5 δισ. ευρώ το 2019, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρώτο μόλις εξάμηνο του έτους οι τουριστικές απώλειες διαμορφώνονται σε 460 δισ. δολάρια.

Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο αχαρτογράφητο «περιβάλλον» με στοχευμένες δράσεις που καθημερινά διαμορφωνόταν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις και να διαχειριστούμε τις κρίσεις που παρουσιαζόταν, καταφέραμε την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των ζημιών που θα υπήρχαν στον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας παράλληλα, μέσω των δράσεων εξωστρέφειας, τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για το 2021.

Αυτή η μέρα, λοιπόν, ας αποτελέσει μέρα αισιοδοξίας για το μέλλον και έχοντας πάντα το βλέμμα μας στο 2021 να ανασυνταχθούμε όλοι και με όραμα, στόχους και στρατηγική, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, να συνεχίσουμε την τόσο σημαντική προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, ώστε να μπορέσουμε την επόμενη χρονιά να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να ανακτήσουμε μέρος του χαμένου εδάφους».

Ο Πρόεδρος
Αγγελίδης Παναγιώτης