Καβάλα: Φάνον-Φραγκογιάννης στο Imaret με την Ενέργεια στο «μενού»

Ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας ως «ενεργειακός κόμβος» στο επίκεντρο των συζητήσεων και των επαφών μεταξύ του Αμερικανού και του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών

Έντονη κινητικότητα της Αστυνομίας παρατηρήθηκε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2020 στη χερσόνησο της Παναγίας και συγκεκριμένα επί της οδού Θεοδώρου Πουλίδου μπροστά από το μνημείο-ξενοδοχείο του Imaret. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν, οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι στην πόλη πρόκειται να αφιχθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Πομπέο, χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει.

Αυτό που ισχύει είναι ότι από το απόγευμα βρίσκεται στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, μαζί με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η ενεργειακή «αποστολή» των ΗΠΑ θα καταλύσει στο Imaret για δύο νύχτες, τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Μαζί με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ βρίσκεται και ο Καβαλιώτης υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης. Στο «μενού» των συζητήσεων που πρόκειται να έχουν στην Καβάλα οι δύο πλευρές βρίσκεται, τι άλλο, η Ενέργεια.




Δυο μέρες πριν, άλλωστε, ο κ. Φραγκογιάννης είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι με τους Αμερικανούς «θα κουβεντιάσουμε τα θέματα της μετατροπής της Βόρειας Ελλάδας και της Ελλάδας γενικότερα σε ενεργειακό κόμβο», συμπληρώνοντας πως «είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να δώσει τη δυνατότητα διοχέτευσης πηγών ενέργειας και στους βόρειους γείτονες».

Εξηγώντας ότι τα ενεργειακά είναι ένα από τα βασικά θέματα του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Καβαλιώτης υπουργός τόνισε ότι «είναι μία συνεργασία πολύχρονη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία στηρίζεται στο κοινό μας συμφέρον και στο ενδιαφέρον που έχουμε για την περιοχή μας». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τον αγωγό TAP, ο οποίος φέρνει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας στην Ιταλία αλλά και στο IGB, το οποίο συνδέει τον αγωγό αυτόν με τη Βουλγαρία και το Interconnector, το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Bόρεια Μακεδονία.

«Άρα υπάρχουν θέματα, τα οποία άπτονται του ενεργειακού χάρτη των δυτικών Βαλκανίων», είπε υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα να μην εξαρτώμαστε από μία μόνον πηγή. Εμείς δίνουμε την δυνατότητα σε χώρες όπως το Κατάρ, η Αλγερία, η Αμερική να πουλάνε υγροποιημένο φυσικό αέριο στους βόρειους γείτονές μας και από κει στην κεντρική Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Φράνσις Φάνον, φτάνοντας τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στην Ελλάδα, μίλησε σε ΜΜΕ για τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο και τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί φυσικά έναν σημαντικό παράγοντα στην περιοχή και είναι μια σημαντική ενεργειακή πύλη με τον αγωγό αερίου East Med για την Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι που οι αμερικανικές εταιρείες άνοιξαν τον δρόμο στην ανάπτυξη του αγωγού East Med σε συνδυασμό με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της περιοχής που στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα».