Φράνσις Φάνον: Ελληνοαμερικανικό δείπνο με «Νότια Καβάλα» και Πρίνο στο… μενού

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε σε παραλιακό εστιατόριο της Καβάλας τους ιδρυτές και βασικούς μετόχους της Energean

Μία ακόμα πτυχή της διήμερης επίσκεψης στην Καβάλα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για ενεργειακά θέματα των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον φέρνει στο «φως» η Καθημερινή Εφημερίδα Νέα Εγνατία στο φύλλο της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το βράδυ της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2020 ο Φράνσις Φάνον μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, τον Καβαλιώτη υφυπουργό Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη δείπνησαν σε γνωστό παραλιακό εστιατόριο της πόλης μαζί με τους ιδρυτές και βασικούς μετόχους της Energean Μαθιό Ρήγα και Στάθη Τοπούζογλου.

Με θέα το λιμάνι «Απόστολος Παύλος», το «μενού», εκτός από φρέσκο ψάρι και εκλεκτά κρασιά της περιοχής, περιελάμβανε συζητήσεις για ενεργειακά θέματα που άπτονται του «χαρτοφυλακίου» της Energean, όπως η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» και, φυσικά, η ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Πρίνου.




Ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ της Νέας Εγνατίας όπως δημοσιεύεται.

«Η επίσκεψη Φάνον στις εγκαταστάσεις της Energean [διαβάστε περισσότερα εδώ] –η τρίτη Αμερικανού αξιωματούχου από το 2016 και μετά– είχε στο επίκεντρο το project της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα. Είχε όμως και ενδιαφέρον… ντεσού!

Η παρουσίαση της πρότασης της Energean στο Σίγμα ήταν καθαρά τεχνοκρατική και πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια στελέχη. Ωστόσο, το προηγούμενο βράδυ, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του και συντοπίτη μας Κώστα Φραγκογιάννη δείπνησαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου της Energean Μαθιό Ρήγα και τον Στάθη Τοπούζογλου, εκ των ιδρυτών της και βασικών μετόχων – όπως άλλωστε είναι και ο κ. Ρήγας…

Το δείπνο έλαβε χώρα σε γνωστό παραλιακό εστιατόριο της πόλης και το μενού είχε Aποθήκη, είχε Πρίνο (συνδέεται, άλλωστε, άρρηκτα η προσπάθεια διάσωσης της δραστηριότητας με το νέο αυτό project) είχε, όμως, και έντονη γεωπολιτική διάσταση…

Στην Energean, άλλωστε, μεγαλύτερος μέτοχος με σχεδόν 20% είναι ένα μεγάλο αμερικανικό fund, η γνωστή μας Third Point. Η δε Energean έχει αποκτήσει ισχυρό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο: αναπτύσσει μεγάλα κοιτάσματα στο Ισραήλ, έχει ανάμιξη στον αγωγό East Med, μετέχει στο East Med Gas Forum… Προφανώς, το δείπνο αυτό είχε μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους εμπλεκόμενους»!