Η αγορά της Καβάλας επιχειρεί να «κρατήσει» τον φοιτητικό κόσμο στην πόλη

Πρωτοποριακή πρόταση του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για ακαδημαϊκή αξιοποίηση δημοτικών χώρων εντός της πόλης για όσον καιρό δε λειτουργεί λόγω κορονοϊού το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα

Με απόφαση της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κατά το χειμερινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021 δεν θα πραγματοποιούνται δια ζώσης μαθήματα, παρά μόνο εξ αποστάσεως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι (και) στην Καβάλα «καταρρακώνεται» η έλευση φοιτητών, το οποίο συνεπάγεται και ένα (ακόμη) πλήγμα στην τοπική αγορά και οικονομία και μάλιστα όχι αμελητέο.

Με αυτό το σκεπτικό, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος της Καβάλαςπροτείνουν για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, τη στιγμή που δε θα λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της πόλης, τη χρήση κτηρίων στο κέντρο της πόλης είτε δημοτικών είτε της Περιφέρειας, πρόταση την οποία γνωστοποίησαν με κοινή επιστολή τους και προς τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος στην Καβάλα, Δημήτρη Μπαντέκα, ενώ έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία για συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται αυτούς τους χώρους για την εξασφάλιση της συναίνεσής τους.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου

Αξιότιμε κύριε Μπαντέκα,
Μετά την πολύ εποικοδομητική συνάντησή μας για την εξεύρεση κάποιας λύσης στο ζήτημα της μη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, λόγω Covid-19, για το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο και των προβλημάτων που δημιουργούνται και στην τοπική αγορά με τη μη έλευση των φοιτητών στην πόλη της Καβάλας, κατανοούμε την προτεραιότητα που δίνεται στην υγεία και στην διασφάλιση ελαχιστοποίησης διασποράς του ιού.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική οικονομία και αγορά να χάνονται σημαντικοί οικονομικοί πόροι από την απουσία των χιλιάδων φοιτητών που δεν θα έρθουν στην πόλη μας εξαιτίας αυτής της απόφασης.

Μέσα από τη συζήτησή μας προέκυψε η δυνατότητα να εντοπιστούν και διατεθούν κατάλληλοι χώροι στο κέντρο της πόλης, όπως το Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, ο κινηματογράφος ΟΣΚΑΡ και το θέατρο Βαλάκου, καθώς και άλλα σημεία όπου θα μπορούσαν μετά από συγκατάθεσή σας να πραγματοποιούνται τα απαραίτητα μαθήματα.

Έχουμε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται αυτούς τους χώρους και ευελπιστούμε να είναι θετικοί και φυσικά να είναι κατάλληλοι και για την προσέλευση των φοιτητών.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και ευχόμαστε να ευοδωθούν οι ενέργειές μας.