Κορονοϊός: Το Επιμελητήριο Καβάλας ζητά μείωση των δημοτικών τελών

Επιστολή Μάρκου Δέμπα στον υπουργό Εσωτερικών - Ο πρόεδρος του ΕΒΕ τονίζει την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του πλαισίου υπολογισμού των τελών προς όφελος της τοπικής οικονομίας

Να μη στηριχτούν οικονομικά οι δήμοι της χώρας σε βάρος της επιβίωσης του επιχειρηματικού κόσμου και των απασχολούμενων ζητά από τον Τάκη Θεοδωρικάκο ο Μάρκος Δέμπας, με αφορμή την ψήφιση του Ν. 4647/19 ο οποίος προβλέπει νέους συντελεστές δήλωσης των πραγματικών στοιχείων των επιφανειών των κτισμάτων όπου φιλοξενούνται.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών η οποία επίσης απευθύνεται στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και τους δημάρχους Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καβάλας καταθέτει πέντε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του επίμαχου Νόμου με σκοπό τον εξορθολογισμό του πλαισίου υπολογισμού των συντελεστών και της αναγκαίας μείωσης των δημοτικών τελών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Δέμπα.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Καβάλας, σας μεταφέρει την  δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής μας, εν μέσω πανδημίας και σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έρχεται να προστεθεί  και η ψήφιση του Ν. 4647/19 άρθρο 51 παρ. 2, όπου οι επιχειρήσεις έπρεπε να είχαν υποβάλει στους δήμους, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, τα πραγματικά στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των κτισμάτων και των οικοπέδων τους, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο Ε9, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πρόσθετες οφειλές προς τους Δήμους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4555/18 αρθ. 185), στη ΔΕΗ και στους λοιπούς παρόχους ενέργειας, δηλώνονται τρεις συντελεστές, ένας για  τις κατοικίες, ένας για άλλες χρήσεις και ένας για κοινωφελή ιδρύματα.

Ωστόσο, οι συντελεστές χρέωσης των Δημοτικών Τελών επιβάλλεται να είναι περισσότεροι, ανάλογα με τη χρήση της κάθε επιχείρησης, σύμφωνα με το νόμο 4555/18. Πρέπει επίσης οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους Δήμους (φωτισμός, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαριότητα) να χρεώνονται αναλογικά σύμφωνα με τον Ν.1080/80. Μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις δήλωναν νόμιμα (Ν.25/1975) τα πλασματικά μέτρα τους, στην ΔΕΗ, λόγω του ότι δεν δέχονται πάνω από δύο συντελεστές.

Με το νέο καθεστώς, εάν δεν υπάρξει ανάλογη μείωση των συντελεστών, οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τους δήμους θα αυξηθούν υπέρμετρα, με την επιβολή μάλιστα αναδρομικών τελών και φόρων από την 01/01/2020. Επίσης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, πολλές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι βιομηχανίες, προωθούν πλέον τα περισσότερα από τα απορρίμματά τους προς ανακύκλωση η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δήμους είναι σχετικά μικρή.

Γίνεται κατανοητό, ότι οι δήμοι έχουν ανάγκη της στήριξης των εσόδων τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της επιβίωσης του επιχειρηματικού κόσμου, και των απασχολουμένων τους, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει λόγω της πρόσφατης πανδημίας Covid-19.

Το Επιμελητήριο Καβάλας, λαμβάνονται υπόψιν όλα τα παραπάνω, σας προτείνει να λάβετε υπόψη σας και εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού των δήμων για το 2021, τα ακόλουθα:

  1. Να μειωθούν οι συντελεστές, γιατί οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν πολλαπλάσια τετραγωνικά μέτρα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα δήλωναν, με την μείωση των συντελεστών μέχρι τα 1.000 τ.μ.
  2. Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστής από τα 1.000 έως τα 6.000 τ.μ.. Ο Νόμος 25/1975 παρέχει αυτό το δικαίωμα στους Δήμους έτσι ώστε ο τελικός συντελεστής να είναι στο 30% του αρχικού
  3. Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστής από τα 6.000 τ.μ και άνω, έτσι ώστε ο τελικός συντελεστής, να είναι στο 10% του αρχικού
  4. Να υπάρχει χρέωση των βοηθητικών χώρων στο 20% του αρχικού συντελεστή
  5. Να υπάρχει εξαίρεση από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων και μη χρησιμοποιούμενων χώρων

Κρίνουμε απαραίτητη την άμεση παρέμβασή σας, με σκοπό να εξορθολογιστεί το πλαίσιο υπολογισμού και να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών, καθώς η συγκεκριμένη αύξηση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.

Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος
Μάρκος Δέμπας