Οι προτάσεις της ΟΕΒΕ Καβάλας για τη διόρθωση του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιστολή της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπορων Καβάλας προς τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο

Τις δικές της προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, που ανακοινώθηκε πριν από μια εβδομάδα, έκανε γνωστές με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Έμπορων Καβάλας.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 14/10/2020 του ΔΣ και εκεί επισημάνθηκαν οι αδικίες και τα λάθη σε ότι αφορά τους δικαιούχους του προγράμματος, στοιχεία που η ΟΕΒΕΚ ζητάει να διορθωθούν, έτσι ώστε να καλύψει με μεγαλύτερο όφελος και με πιο αντικειμενικό τρόπο περισσότερες επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η επιστολή της διοίκησης της ΟΕΒΕ Καβάλας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ

«Αναμένουμε τις ενέργειες σας, για να βελτιωθεί το πρόγραμμα και να καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις»

« Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης για την Περιφέρεια της ΑΜΘ όμως θα πρέπει να επισημανθεί πως ο τρόπος αξιολόγησης των δικαιούχων είναι άδικος και λανθασμένος και συγκεκριμένα το κριτήριο διατήρησης του αριθμού εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας δεν αποτελεί έγκυρο κριτήριο μιας και εξαιρούνται πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του κάθε κλάδου. Επίσης η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας είναι αδύνατη διότι γνωρίζουμε πως οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλές από αυτές έχουν εκκρεμότητες τόσο στον ασφαλιστικό όσο και στον φορολογικό τομέα.

Προτείνουμε το βασικό κριτήριο υποβολής και ένταξης των επιχειρήσεων που ανήκουν στου πληττόμενους ΚΑΔ στο εν λόγω πρόγραμμα να αποτελεί ο μέσος όρος εργαζομένων από τον Μάρτιο του 2020 έως και την ημερομηνία αίτησης του προγράμματος. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τους πληττόμενους ΚΑΔ καθώς και στις εποχικές επιχειρήσεις προτείνουμε ως κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της λειτουργίας της επιχείρησης από τον Μάρτιο του 2020 έως και την ημερομηνία αίτησης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τέλος στην αναφορά του προγράμματος για ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης, για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%, ζητάμε να ενταχθεί σε αυτή τη κατηγορία και η ΠΕ Καβάλας καθώς ως τουριστικός προορισμός η ζημία λόγω της πανδημίας στις επιχειρήσεις αγγίζει το 90%.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας, έστω και αυτή τη στιγμή, ώστε να βελτιωθεί το ανακοινωθέν πρόγραμμα και να καλύψει με μεγαλύτερο όφελος και με πιο αντικειμενικό τρόπο περισσότερες επιχειρήσεις».