Καβάλα: Τρεις ελληνικές εταιρίες και μια κινεζική «διεκδικούν» την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020-Ποιες εταιρίες ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση της αποθήκης

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών για την κατάληξη των οριστικών σχημάτων τα οποία θα διεκδικήσουν την εκμετάλλευση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, ενώ η καταληκτική ημερομηνία την οποία έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το «παρών» θα δώσουν ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), η Energean και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ πηγές της αγοράς κάνουν αναφορά και για ενδιαφέρον από κινεζική εταιρία.

Οι τρεις ελληνικές εταιρίες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τις συμμαχίες που θα συνάψουν τόσο μεταξύ τους όσο ενδεχομένως και με τρίτους για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Πηγές του energypress φέρουν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να είναι πιο κοντά σε συζητήσεις με την Energean, ενώ ο ΔΕΣΦΑ το πιο πιθανόν είναι να κατέλθει μόνος του. Το ίδιο ισχύει και για τον Κινέζο επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά στην παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου. Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.

Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης, ενώ οι απαιτούμενες επενδύσεις υπολογίζονται σε 300 με 400 εκ. ευρώ.

*Πηγή: energypress.gr