Καβάλα: Τα αιτήματα των επιχειρηματιών στη Μαρία Αντωνίου [λίστα]

Τι ζήτησε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας από τη συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ηεπικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου βρέθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 και είχε σειρά επαφών με αιρετούς και φορείς της περιοχής [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην πόλη της Καβάλας, η κ. Αντωνίου συναντήθηκε και με στελέχη του Επιμελητηρίου του νομού, με τη σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΒΕ να κάνει λόγο για μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε «σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα».

Στο «τραπέζι» της συζήτησης των επιχειρηματιών της Καβάλας με τη συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού «έπεσαν» τόσο τα επίκαιρα ζητήματα καθώς και τα προβλήματα υποδομών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Αναλυτικά, αναπτύχθηκαν θέματα, όπως:

  • η σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, και για την εύλογη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, για την Καβάλας και την Δράμα,
  • η εφαρμογή της ΚΥΑ 34341/5991/18-9-2020, για τον συμψηφισμό του 4 & 12%.
  • Πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής Περιφέρειας ΑΜΘ, Επισημάναμε συγκεκριμένα κενά και παραλείψεις γι’ αυτό και παρουσιάσαμε μία σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων.

Υποδομές – Αναπτυξιακά έργα

  1. Σιδηροδρομική σύνδεση νέα χάραξη Θεσσαλονίκης Καβάλας.
  2. Κάθετοι άξονες, και ιδιαίτερα της Εξοχής – Δράμας – Καβάλας και Προμαχώνα – Σερρών – Δράμας – Καβάλα
  3. Σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου (κυρίως Βιομηχανική περιοχή και βιοτεχνικές μονάδες)
  4. Υδατοδρόμια. Μείζονος σημασίας έργο η υλοποίηση σχεδιασμού για την εγκατάσταση υδατοδρομίου στην Καβάλα,
  5. Δημιουργία κτιριακών υποδομών στο εμπορικό Λιμάνι Φίλιππος B και η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου οικονομικών (Τελωνείο) καθώς και Δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου – Logistic.
  6. Δημιουργία Κόμβου εξόδου στην Εγνατία οδό και αναβάθμιση του οδικού άξονα προς Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και λιμάνι Κεραμωτής όπου πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες διέρχονται
  7. Δημιουργία νέων Λιμενικών εγκαταστάσεων (πορθμείο) εκτός οικισμού Κεραμωτής ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά δίχως προβλήματα η Κεραμωτή και η Αμμόγλωσσα. Μετατροπή του σημερινού πορθμείου σε Μαρίνα.
  8. Νέες Κατασκευές και ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς ενέργειας χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή μας και στην Περιφέρεια (δεν μπορούν να συνδεθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας)

Επιχειρηματικότητα

  • επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα
  • επιδότηση κόστους μεταφοράς (μέσω μείωσης τελών κυκλοφορίας & επιστροφή φόρου στα καύσιμα)
  • η επιδότηση του κόστους εργασίας (12%) και της απασχόλησης,
  • ισχυρότερα κίνητρα σε επιχειρήσεις που έχουν άμεσο εξαγωγικό προσανατολισμό
  • Χορήγηση πρόσθετων κινήτρων για την δημιουργία ενώσεων (clusters) πολύ μικρών επιχειρήσεων και δημιουργίας εταιρικών σχημάτων συνέργειας μεταξύ των επιχειρήσεων.
  • ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την νεανική και νεοφυής επιχειρηματικότητα.
  • Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και ενίσχυση για την μεταποίηση και τυποποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
  • Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων (Ηλεκτροδότηση αυτοκινήτων, ενεργειακές κοινότητες, εξοικονόμηση ενέργειας)
  • Πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, στις πύλες εισόδου και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής με την σύσταση ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου