Πέντε οι «μνηστήρες» για το Λιμάνι της Καβάλας. Αναλυτικά τα σχήματα που κατέθεσαν πρόταση

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και μια από τις εταιρίες που διαχειρίζεται τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων! - Διαβάστε το προφίλ όλων των επενδυτικών σχημάτων που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό

5επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).

Έκπληξη για πολλούς αποτελεί η κατάθεση πρότασης από μία εκ των εταιριών που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης (πρώην ΒΦΛ), της PFIC Ltd.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  1. PFIC LTD
  2. QUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT
  3. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ IMERYS AE, GOLDAIR CARGO & I.M.G.
  4. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL  GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  5. ΟΛΘ Α.Ε.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Τι περιλαμβάνει η υπό-παραχώρηση

  • τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
  • μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
  • τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
  • την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
  • συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.

To προφίλ των ενδιαφερομένων

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας μεγάλος ελληνικός Όμιλος, με δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή.

Ο Όμιλος Black Summit Financial είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων με εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και σε υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εστιασμένες στη διατήρηση και ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της, μέσα από εξατομικευμένες επενδυτικές στρατηγικές.
Η EFA GROUP είναι ένας όμιλος εταιρειών που προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων/έργων, τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της ασφάλειας και των αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο Όμιλος EFA GROUP λειτουργεί σε διεθνή κλίμακα σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Ομιλος «IΜΕRYS», με έδρα τη Γαλλία, είναι ο  κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής βιομηχανικών ορυκτών  και  προσφέρει  λειτουργικές λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε μεγάλο αριθμό βιομηχανικών κλάδων. Η  «ΙΜΕRYS BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, έχει εξορυκτική δραστηριότητα και πρωτογενή κατεργασία  βωξίτη, μπεντονίτη και  περλίτη στη Μήλο και στους Νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας, διαθέτοντας 21 επιφανειακά και υπόγεια μεταλλεία-ορυχεία, έξι εγκαταστάσεις κατεργασίας και έξι λιμάνια φόρτωσης. Η «ΙΜΕRYS BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ,  είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μπεντονίτη και βωξίτη την Ευρώπη και ο μεγαλύτερος προμηθευτής αδιόγκωτου διαβαθμισμένου παγκόσμια. Η Εταιρεία δημιουργεί και υποστηρίζει περίπου 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, επενδύει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα τελευταία χρόνια και εξάγει το 80% των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή αγορά, στην Βόρεια Αµερική καθώς και στην Ουκρανία.

Τα Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος [ΙΜG SA] είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε το έτος 2006 με συμμετοχή των εταιρειών «Imerys SA» και «ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΑΕ». Έδρα της εταιρίας είναι η Νέα Καρβάλη Καβάλας. Σκοπός της είναι η κατεργασία και εξαγωγή Ανθρακικού Ασβεστίου (Calcium Carbonate) για τη χρήση του κυρίως στην βιομηχανία χάρτου καθώς και η παραγωγή αδρανών υλικών.

Η Goldair είναι κορυφαίος όμιλος εταιρειών στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν εκπροσώπηση αεροπορικών εταιρειών, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσίες εδάφους διαχείρισης αεροσκαφών και επιβατών, μεταφοράς, αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής φορτίου,  καθώς και εσωτερικές και διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες, διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η PFIC LTD είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο, και υποκατάστημα στην Ελλάδα, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή σύνθετων λιπασμάτων και χημικών. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν την παραγωγή φωσφορικού οξέος και σύνθετων NPK λιπασμάτων. Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη, Καβάλας και περιλαμβάνει ένα σταθμό παραγωγής φωσφορικού οξέος, τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής σύνθετων NPK λιπασμάτων και ένα αυτόνομο ιδιωτικό λιμάνι για τη φόρτωση και εκφόρτωση προϊόντων και πρώτων υλών.

Η Quintana Infrastructure and Development είναι ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών, με παρουσία σε ένα ευρύ φάσμα αγορών, όπως ενεργειακές υποδομές, υποδομές δεδομένων και τεχνολογίας, βιομηχανικές αγορές και διαχείριση πόρων.

ΟΛΘ είναι ένας ελληνικός οργανισμός διαχείρισης του λιμένα ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, βάσει συμφωνίας παραχώρησης με την Ελληνική Δημοκρατία. Ο ΟΛΘ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χ.Α.Α. και λειτουργεί υπό τη διοίκηση της κοινοπραξίας Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) / Terminal Link / Belterra από το 2018.