Επιμελητήριο Καβάλας: Επιστολή σε Βρούτση για να «ξεμπλοκάρει» ο συμψηφισμός στην επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας

Στην επιστολή επισημαίνεται προς τον Υπουργό Εργασίας ότι έχουν περάσει πάνω από 4 μήνες από τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Γιάννη Βρούτση, απέστειλε το Επιμελητήριο της Καβάλας στην προσπάθεια που καταβάλει να «ξεμπλοκάρει» η υπόθεση της καταβολής της επιδότησης μισθοδοσίας 4% και 12% για της επιχειρήσεις της ΑΜΘ, μέσω του συμψηφισμού των υποχρεώσεων τους. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής χρειάζονται τώρα την στήριξη της Πολιτείας, σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνουμε, και η ρύθμιση αυτή μπορεί να τους δώσει μια σχετική ανάσα ρευστότητας.

Ακολουθεί η επιστολή του Επιμελητηρίου Καβάλας προς τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση

«Πέρασαν πάνω από 4 μήνες και δυστυχώς ακόμη και σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία συμψηφισμού»

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ. Παρόλο που επιτέλους, έγινε πράξη και αποκαταστάθηκε εν μέρει η αδικία, με την ψήφιση του ν. 4706/2020 (άρθρο 87 A΄ 136 και  άρθρο 26 Α’ 177), που είχε συντελεστεί από την αδικαιολόγητη μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης μέσω του ΟΑΕΔ, για τα έτη 2010 – 2015, του συνολικού κόστους μισθοδοσίας των θέσεων εργασίας με ποσοστό 4% και 12%, των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ,  μέσω συμψηφισμού των απαιτήσεών μας με αντίστοιχες υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο (φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις).

Παρόλο που έχουν εκδοθεί δύο σχετικές ΚΥΑ,  με αριθ. 34341/5991/18-9-2020 και 42407/8205/16-10-2020, με τις οποίες εξειδικεύονται, οι όροι και προϋποθέσεις για την διαδικασία συμψηφισμού, δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να αρχίσουν την σχετική διαδικασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οι οποίες και θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις τους.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι επιχειρήσεις μας υπέβαλλαν τους σχετικούς φακέλους και θεωρούμε ότι η υποβολή νέας αίτησης, θα πρέπει να είναι σε απλή μορφή και να μην ξαναζητάτε δικαιολογητικά τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί και βρίσκονται στα αρμόδια γραφεία του ΟΑΕΔ.

Κύριε Υπουργέ

από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, έχουν περάσει πάνω από τέσσερις (4) μήνες και δυστυχώς ακόμη και σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία συμψηφισμού.

Οι επιχειρήσεις μας τώρα χρειάζονται στήριξη, σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνουμε, και η ρύθμιση αυτή μπορεί να τους δώσει μια σχετική ανάσα ρευστότητας.

Παρακαλούμε να δείτε θετικά τις θέσεις μας και να κινηθείτε άμεσα για την επίλυση τους».